[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
佢夠細隻得黎 聲唔錯 一對 音場ok
不過再Up 真係可能玩返M + 喇叭
唔該
kef lsx 而家個offer平左一截 , hkd 7800 連架玩唔玩得過?
啲人點都話唔抵 但呢個價差唔多 你當個架300
近排買左個喇叭 JBL 104-BT
依家個老母版係Gigabyte Z390 AORUS MASTER-CF
但唔知點解插入去無聲
搞到要插入去個電腦MON到先出到聲
所以想買張音效卡 budget HKD800-1200$
暫時睇中:
Sound Blaster GC7 HKD1168$
Sound BlasterX G6 HKD888$
主要用途係聽歌 打槍GAME 睇電影
用緊Luxman L-590AXii推對KEF R7,如果想upgrade Amp有咩選擇,有諗過509x 唔知差距大唔大。
唔好買sound card,買usb dac 啦,ifi zen dac $999
掂呀巴打
等等去買先
老麥竟然都有CHN組裝
想知如果搵間房係擺hifi
係咪最好喇叭兩邊距離兩側牆身距離一致
定其實差少少影響唔大
最好一致,因係房放聲音反射影響較係廳放會大
有機會音場定位走咗位,當然都睇你離側牆幾遠
唔係太貼影響相對細
見有啲post講會用toe in out 去就番
距離幾多開始叫多?
假設房間闊度3000x2500
如果擺張書枱係一邊 其中一邊離左700mm
咁已經好影響?
你間房夠大同有張書枱係度就好啲,另一邊牆掛幅布吸音就夠,擺完坐定再微調
好多人放廳一邊窗,一邊冇牆都冇問題
因為你set左hdmi出聲, 較返底板sound card出聲, 就會係3.5mm有聲出
唔該哂巴打
買件外國dac (sound card) 就會發揮喇叭能力,
樓上巴打介紹ifi dac zen有二代 ~$1100

今日聽另一位巴打講完
就去左英京買 1299$
呢部二代,
大鋪正價,冇折
左邊2粒制,開完勁到冇朋友,
依家返緊歸
好期待裝完既效果
就咁插食唔到個解碼.永遠綠燈.
要藍,紫色(dsd,mqa) 要做少少setting

foobar dsd setting.
http://www.fsapi.com.tw/2017/01/20/foobar2000-dsd%E6%8F%92%E4%BB%B6%E4%B8%8B%E8%BC%89%E8%88%87%E5%AE%89%E8%A3%9D/
好 唔該哂巴打
返去試下跟住整先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞