[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
正,我聽英文歌多
聽中日韓多係咪kkbox , 定spotify 好
冇用過KKBOX,Spotify 好少聽日文歌,最多聽吓玉置浩二, One OK Rock同Yuna Ito ,所以都答唔到

生果Music同Spotify同一個歌手嘅話,例如Robynn & Kendy, 有啲歌Spotify 冇,例如同送禮勤合唱嘅《簡單美》,生果Music有Spotify冇

啱啱發現
Spotify最正係佢嘅playlist, 例如mellow beats, coffee and piano等等,真係好正,仲有sleep嗰啲,暫時未玩熟生果Music,唔知有冇類似嘅
佢個UI 真係好用
據報遲啲生果會update安卓版,同樣支援無損,HiRes同空間音樂杜比atoms,咁可以用安卓電話通過Chromecast audio 玩到96/24

不過Chromecast Audio硬件停產9年,想搵到都難,除咗串流機內置冇得獨立買
我好彩趁佢停產前買咗隻

不過raspberry pi 可以做到 chrome cast 功能,只係要裝要 set
整唔到。

chromecast 唔同airplay, 佢開始發起協議搵硬件先,冇硬件係唔會建立通訊

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=284031

raspicast係通過ssh通訊,我有起omxplayer server, 係cast唔到串流
係喎,將 spotify connect 同 chromecast 混淆咗
當年我仲係玩緊 spotify connect
一冇玩呢兩樣嘢就乜都唔記得晒

巴打心水清
板腦casting我諗我幾乎試過晒,cast 電話files去raspbian冇問題,安裝 omxplayer就得

串流唔得
ls50 wireless 2 代係咪屌打兩隻phantom
日文歌
土耳其tidal係咪仲抵玩過apple music我見你地好煩 要駁勁多線先有
頭先去ssp ,俾個光頭仔串我,叫我做多啲功課

光頭仔話MQA 係最靚聲
邊間鋪咁搞笑?
而家用tidal d聲好正 想問應該係出緊24bit?

另外我用返 lightning to usb 3 camera adapter 播apple 會唔會出到24?
係 啲人話1:0.5 只限你喇叭幾十萬個陣
我試咗玉置浩二最新專輯,44.1/16bit,One OK rock嘅都係,其他就唔知鳥
ALAC唔需要甚麼支援MQA Master, 所有DAC都支援,而且係真無損HiRes,MQA唔係,網上大把實驗

https://audiophilestyle.com/forums/topic/62527-testing-mqa-is-it-worse-than-flac/

有損定無損其實冇所謂,睇應用場合,只係一佢開始就誤導,賣file 嘅都唔再賣,佢哋都證明唔到係咪hires

https://www.hifiplus.com/articles/highresaudio-to-stop-offering-mqa/
tidal 係lossy format
我聽Master 音質果時會聽聽下無聲
所以都係聽返hifi音質 應該唔是mqa掛
58蚊我用生果music好過,使乜tidal?
土耳其tidal20蚊咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞