[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Ching之前夾咩喇叭?
台灣有個blogger(?)都讚MF份後級抵玩
5倍價錢…
有無人用過Teac?
真 6系你比咩AMP佢真係比到咩反應你 607比我想像中更有潛力 尢其是低音比我想像中厲害
話時話,講開 teac, 聽聞早前推出一部大約兩萬幾蚊擴音機,香港好似冇乜聲氣咁

定係只係日本內銷
E480我諗都只係8成岩岩好 想推盡一定前後級 或者再貴D既旗艦合併
我見 Teac AP505 幾足料,
不過又要配NT505 先完美 夾埋又係過兩雞
個低頻我今日終於感受到

個 5 吋單元做到呢個效果,真係收貨
如果個廳唔大, 距離唔遠 用607 就夠用係好事黎
尤其係新印本地既 re-release 好多係衰聲,買多幾張中伏後,你就會去二手舊碟尋寶
我幾後悔將聽音樂既組合,同埋 home theater 併埋一齊 - 而家屋企套野係一個安橋連接晒咁多野:TV, LP 盤, DVD/SACD player, streaming 但結果都係不倫不類 - 更仆街既係如果我熄咗電視,播 CD 時會每隔一兩分鐘就會停一兩秒先繼續 play - 因為咁我寧願聽 LP 而唔想夜蘭人靜時要為左聽碟,對眼好倦時都要開著部電視

而最後,我係屋企睇碟係遠遠少過聽 LP/CD
早兩三年先至瘋狂掃舊碟
不過都忍住手,幾十隻就收手,一個 ikea 鐵籃啱啱好擺得落

本地新出就入手過一隻,新碟都可以炒豆真係佩服,咸球香港必屬「佳」品

新出嚟講,日本黑膠,特別是 stereo sound 最信得過
安全地帶幾張精選,放落唱盤上,絕對對得住近 $800 一張既價錢
曾經有聽過Diatone 果啲大型三路分音喇叭,啲聲真係清到好似有潔癖咁,但聽classical 又真心唔覺有咩問題
我唔得
瞓覺個陣好怕有聲音騷擾
聽開Jazz 的話Blue Note 近年嘅reissue 都做得好好,又唔貴(200~300蚊隻)
其實可以駁埋電視出喇叭,咁會快好多
尤其香港空間鬥士真係無辦法 尤其呢兩年Atmos 盛行
好多都一套過
不過我聽過denon avm ,睇戲一流 但聽歌就覺得啲聲硬硬地
想玩影音分家一係旗艦soundbar + 2聲道係方法
安全地帶我就冇入手
今井美樹同藥師丸博子就有

二來經 Stereo sound mastering 出嚟真係聲真係令人完全投入音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞