[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
其它6,7系列都無人玩咩
Formation 係7系底 8仔樣
唔想煩又想 玩 B&W ok
始終說咁買7系 都唔平 仲要難夾M
3萬自己砌一定唔得
豐儉由人啦
又有巴打wxa50+diamond 12.0 1萬都唔使
一樣玩得高興
但係如果要睇埋戲想要atmos
Formation 又做唔到 佢剩係得5.1

如果想要5.1.2 就應該要真係買一set 喇叭
攞M1做atmos?(我見鬼佬咁做)

7系既喇叭5.1.2 連埋 amp 個堆野
一set 洗唔洗10萬
7系 用AVM 推黎聽歌我覺得浪費左
俾會 formation Duo + 旗艦Atmos sound bar
易音分開
咁樣都係 5萬內

有免費3 個月
乜喇叭都可以做atmos
之前有人用4隻LS50做天花

我用緊4隻JBL control x
有原裝跟埋掛牆架,安裝方便

雖然話方便,但鑽天花再裝其實都幾麻煩
https://www.samsung.com/hk/audio-devices/soundbar/q950a-black-hw-q950a-zk/

呢套Q950A根本皇者
14000蚊玩11.1.4

講音質一定及唔上我實體5.1.4
但音效分分鐘仲爽仲過癮過我
不過啱啱個巴打都講得啱 其實睇戲同hifi 應該分開搞
理論上係但唔一定嘅
我唔太鍾意戲院味
所以打機睇戲都係用聽歌喇叭
我用Q70T 5.1.2 已經好爽
三星近期 for 影院既soundbar 做得好好
睇戲 我會揀 包圍 震撼感同定位 行先過音質
唔分兩套點賺多次錢
震撼唔認為會拍得住實體

定位就好睇你間屋

不過soundbar性價比就完勝
香港玩音響都係空間鬥士
淨係喇叭同皇帝位後面最好留1.5M 都9 成唔可能
都唔係既 正路我睇戲砌套5.1.2
聽歌就B&W Formation 搞掂
其實加埋可以滿足晒之餘 可能錢都慳番少少
有咩分別想問 因為我屋企有呢個1.5M
喇叭大部份出氣孔係後面 唔留位好易有駐波
皇帝位後面貼牆 又係好易 會 反射出黎
所以聽歌 我睇緊啲細隻又好既喇叭
靠窗褪過少少直上7.1.4啦
隻隻字都識
擺埋一齊都唔知你up乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞