[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好似有唔少人未知道MQA乜料,再post 過
https://youtu.be/pRjsu9-Vznc
https://youtu.be/NHkqWZ9jzA0
唔係用嚟 rip 碟索性買個 CD 轉盤駁 DAC
我冇細心比較過 普通同 SHM / blu spec 分別
明顯吸引之處就係用以上兩個格式都係同普通 CD 價錢一樣
感覺上用SHM / blu spec 抵 d 咁解
去腦場買個usb DVDROM接電腦就得,Transcend 台灣製都係2嚿零水
個人聽感冇代表性, MQA唔可以還原,好同差都可能
真係有要求就要買BDR-X12JBK
我本身有asus rom 但係勁嘈
諗住攞嚟駁audio interface
監聽喇叭點解
代表重低音部分差啲?
冇味精既音色, 還原比你
可以用聽live feel 做比喻?邊度買喇叭可以試聽
類似啦, 首歌錄音,唱歌,音色 原本播出黎比你,
咁首歌冇乜底音就係冇, 難聽就係難聽.

唔似其他加強底音, 高音. 落重味比你.
但有d人唔鐘意, 覺得淡而無味.

旺角幾間賣音響店都有.
邊一間好,第一次買好小小喇叭
今晚試咗IPhone>camera kit >ma5300 同平時Tidal>CXN>ma5300對比下
大部份中文歌都出到44.1khz, Classic 試John Williams出到96khz

唔知係IPhone定ma5300個dac 同埋用鷄USB線嘅問題,感覺上同一首歌apple 係高音伸延冇tidal個邊咁好,同埋音場窄咗,整體冇咁清晰

之後試埋用IPad >PHA2聽出黎反而有驚喜,音色感覺拍得住AK啲中階機
用Hotel California 試感覺都係Tidal好聲啲啲,但係差別冇係大機試咁大,另外試咗手嶌葵隻Highlights from simple is best 係24bit好鬼正,Tidal就冇呢隻

試完兩邊之後覺得個問題應該係個Camera kit同條鷄USB線影響大啲,可能iPhone 有電話module 做source 亦未必夠iPad 好

不過個人認為如果聽中文歌多嘅話$58真心抵過Tidal,如果換咗USB線改善到嘅話我都決定轉番Apple,等下第日啲streamer有冇機會support Apple Music咁就仲正
https://darko.audio/2021/06/apple-musics-hi-res-streaming-is-a-bit-of-a-mess/

唔係話出唔到,不過如果你想 bit perfect 播唔同 sampling format 就要吓吓去 Audio MIDI 手動轉返個 format,如果 set 死一個,macOS 就會同你 upsample / downsample

我依家喺 Audio MIDI 係 set 定 24/192 (Apple Music lossless 最高格式) 俾個 Dac,希望 Apple 可以好似其他 program (Roon / Tidal / Audirvana) 有 exclusive mode 唔跟Audio MIDI setting
生果最簡單將iDevice Airplay TX嘅限制解除,提升到192/24就好多機器玩到HiRes, 用WiFi網絡肯定冇問題,問題係生果做唔做
懶得駁DAC,而家聽生果music中文歌用Airplay 算 反正多數係44.1/16版本嚟
想問下, 用緊YAMAHA既入門SOUNDBAR 駁電腦
主要睇戲 打機多

而家部機用緊SPDIF 直出SOUNDBAR, 正正常常咁用都OK
黎緊打算換ITX機, 但岩用既底板都係冇SPDIF OUTPUT

諗緊轉用藍芽 或者 買部平既USB DAC 轉SPDIF (可能TOPPING D10S)
藍芽又驚佢有TIME LAG

巴打有冇咩建議?
usb=>外置dac => 光纖=> soundbar

3.5m =>soundbar

pc=>hdmi=> soundbar =>hdmi =>mon (較返soundbar出聲)
唔該巴打,
條SB得一個HDMI ARC, 用唔到黎做SOURCE
唔打算用3.5mm....咁似乎真係得返USB-DAC

藍芽呢? 你地會唔會用
FiiO bta30 可能更啱你用,可以USB 輸入光纖輸出,亦可以做藍牙接收器光纖輸出,支援windows 10優先使用嘅藍牙codec aptX LL, 美馬最平,7嚿1免運費

呢嚿嘢幫人買setup聽過試過,聲音OK
買好少少藍芽個價, 都差唔多買到dac

藍芽用呢D應該都可以??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞