[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
咁誇張@@屌真係玄學黎
話晒隻 router 係用高精準時鐘,二來毒巴打又用 LPS,呢樣真係大幅改善 jitter原因

雖然話 streamer 係有 buffer,半信半疑唔出奇,只要真身試過的話,一定聽得出係有分別

我就冇毒巴打咁毒,都只係普通 router, notebook,但用上 LPS 都係有分別,係明顯改善咗毛噪感同聲音立體好多
又關jitter事😯所以我一直都prefer用usb駁解碼,個jitter應該點都低過用同軸同光纖。
呢個我認為要睇你部 DAC 個 design

DAC USB 控制晶片冇記錯都會涉及到晶振運作

要有個 reference clock 佢先識運作
單元大啲一定有優勢,但你2款都唔同價位
我解碼用hugo 2,唔知個內置鐘係咩質素
同我口味相同喎
相差1000$抵唔抵比,見啲YouTuber吹到好大
等amazon 199試下iloud啦。同價位應該無得輸。三千幾我會試下tannoy gold 5, Adam t5v, kali lp6果啲,都唔會要漫步者。
對呢方面有認知或者有求知欲都係好事,特別是自己擁有嘅器材
對將來升級器材考慮方面都有幫助

個別廠商有個別做法,擺重成本地方都唔同
我部 CD 機為例,粒晶振用 cheap 嘢,但佢擺重成本喺 analog 放大,出嚟聲音效果對得住佢身價
唔同 大部份新出steamer 有spotify connect
官方都講左 只要streamer 有 spotify connect 就會食到HiFi
睇過Wax50 說明書,個usb port唔係做dac用,純粹用黎讀usb drive
咁姐係駁線會仲差左?
電腦播CD有冇話要啲咩player
已經有audio interface 做dac
有spotify connect 同Wi-Fi network 下就可以control,無需要駁線
播放軟件隨便,唔啱使裝其他試,用內建嘅都得
唔係好捨得Spotify 個堆playlist 雖然就快又到付款時間,決定保留唔cut先,都係幾十蚊,食餐茶記價錢
兩隻都有
我誤會左? 即係師兄要另外再加幾百usb dac駁iphone先出到hi res
經過兩日試驗生果Music, 英文歌大部份有96/24或以上,中文歌多數44.1/16或48/24/16, 96/24暫時好少
Wxa50個個 USB A port 同時support “made for iDevice “
一條 lightning 條插落去都播到歌
但舊制式有可能只出到 16/44.1 或 16/48

我部 CD 機有 USB A port 都係支援 iDevice
同一部機比較過 CD 同插 iDevice ,竟然係插 iDevice 好聲 d,”made for iDevice “ 估計係做到 lossless 16/44.1

有 iDevice wxa50 的話可以一試,但出到 high res 我就有保留
嚟緊搬屋終於有間書房
想換對書架喇叭,budget 30k內,心水都係英國書架,Harbeth/PMC/ATC
AMP用NAIM SN3
睇NAIM forum就好多人配Harbeth,我試聽classical 同人聲都好正,不過我聽pop多,低音有D鈍?感覺聽pop普通
PMC 25.21i清爽好多,聽pop應該幾好,不過唔知夾唔夾AMP,同埋好深
ATC SCM7未親身聽過,上網聽都幾OK,但會唔會唔夠推?

另外吸音綿同擴散板有無平靚正推介?
用過, 完全無問題
單元D聲又快 岩睇戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞