[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
一般常見音響設備組成簡介

訊源: CD/SACD機,黑膠唱盤,電腦,Network Streamer,手提電話/平版,藍牙接收器,電視機。。等等
擴音機: 合併式擴音機,前級擴音機,後級擴音機,後級單聲道擴音機,其中又分膽機(電子管放大)及石機(晶體管放大)
喇叭: 被動喇叭及主動喇叭,後者喇叭箱體內建擴音器
解碼器: DAC (Digital Analog Converter), CAS (Computer as Source)、電視機通常會用到,主要將數碼訊號轉換為模擬訊號,然後由前級放大

玩HiFi豐儉由人,一千幾百到幾百萬幾千萬都得,最緊要係自己聽得開心玩得開心
本嚟想唔開,估唔到自己中1001
留名

都是我令你中左1001
V巴上個POST 留言

FiiO k5 pro都支援apple camera kit嘅,呢個有火牛,大概1200左右

https://www.fiio.com/newsinfo/293387.html
咁即是可以推介入門的dac (即是2千以下)是依幾個
syba Dac 63115
FiiO k5 pro
ifi zen dac

仲有無其他?
我知嘅係呢幾個,可能有其他
rn803 都係勁抵玩 5000蚊有串流有大力合併仲要有埋咪可以較聲有貨我一定狗衝
市場上Hit 機之一,價錢親民功能多,賣咗幾年都成日斷貨
依部好似同D AV AMP好似差唔多
只是依部無5.1.2 7.1 果D玩
主力2CH嘅串流擴音機,只係兼顧埋打機睇戲,聽歌多其實幾好,相信會好過同價錢AV AMP
唔該出翻d 沈門post
多謝V巴指正番
都是,影音用唔同channel,所以先至要搞影音分家
想買Sony 黑膠機 利申:未試過
Schiit modi
JDS lab atom+
grace design sdac
等等
再問下 部yamaha wax50 播咩音源先最靚聲
dsd 256 file , 食到盡
Dsd 可以邊度搵 256又咩黎
錄音? 係咪講緊隻歌係邊度錄出黎?
講緊首歌邊個錄邊度錄 後製又點整
不過如果聽pop都冇咩好揀古典同一首作品好多人錄過就多版本揀
因為新買玩具 乜都唔識 想睇下有無再好d

而家用緊joox做串流 airplay播歌
技術野,google幫到你
我都搵到d資料

不過串流都有呢d?定一定係電腦入面既file
串流音樂app 通常用 MQA, flac等 比較細既file.

而dsd ,有錄音室出,有sacd轉出黎既file. size比較大.

比喻: 你youtube, netflix 睇4k片, 同買張 4k藍光碟 or 轉file 睇片咁. 各有喜好.

dsd 有實體file自然要有地方讀取, usb /hd/pc/server等
喇叭有藍牙都有個好處,就係聽podcast方便,電話連接咗開app就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞