一生人一次減磅記錄

871 回覆
62 Like 7 Dislike
80kg想減肥 每星期慢跑三日 每次大約5km左右 keep左三星期 個滕頭有少少痛 點算好
三個星期的效果如何?
可能可以考慮轉做HIIT?或者一d low impact既有氧。
同埋記得track飲食
本身無好刻意調整飲食
但而家早餐就脫脂奶麥皮
lunch返工要出街食無計
夜晚就屋企食 少飯盡量多菜少肉
暫時黎講80kg減到77kg
唔知係咪早排行山行太耐拉傷左個滕頭
今日星期滕頭有少少痛唔敢跑住
介唔介意分享下平時飲食習慣?
話說試過816間歇性斷食+ 做HIT ,覺得好work 輕鬆咁一星期都瘦到1K ,睇啲research話間竭性斷食仲可以令到啲肌肉冇咁易流失 ,而且我覺得胃口變細左,冇以前咁想攞起啲立雜野黎食
生酮超低碳+戒糖+蛋白質+脂肪

有時一日兩餐,有時一日一餐
啱啱上磅,齊頭兩個月減咗30磅

突發老母買咗飯返嚟
同佢分一半 係咁咦磅咗估算吓
白飯 150g 195cal
肉餅 70g 161cal + 60cal
四季豆 84g 26cal + 60cal
蝦 87g 106cal
608cal
因為街外嘢加返少少cal 蝦就自己煮的
食飯難減
130kg
用咗一年減到95
再用一年減到80
跟住又重返少少,之後都好stable
無再專登減

Ps唔夠180cm
我180 以前7xKg 成支竹咁
你同我講你肥?咁你骨格應該好撚細同輕
我早幾年幾經辛苦谷到上9x先叫肥 依家cut返落8x 都覺得好瘦咁
你營養不良會快啲
clean bulk係點解
小弟都多做運動(gym cardio都有)
就平時冇特別注意飲食(除咗會食夠蛋白質)
長期維持上面相嘅體脂
1200咁少 真係咩
咁ching真係幾得幾清吓
我之前都上過泰拳 我覺得係好好嘅體能訓練勁攰
你用咩量體脂 inbody嗰啲?
繼續努力呀btw
上年減左20kg
最近進入停滯期
我覺得巴打可以腳試吓做少少腳嘅舉重
我以前都會 但做gym慢慢改善到而家完全唔痛了
或者間中都可以會單車 游水取代吓
日日打咁癲
巴打意志力強
我真係忍唔到咁耐唔食
HIIT你做開邊啲 分享吓
好強大要跟你學嘢
有calorie deficit應該都還好
會盡量食少啲太高升糖 食完眼瞓
師兄減磅嘅動力點嚟 有冇啲咩心得分享吓
嚴重睡眠窒息症搞到好無精神
過咗18 22進入廢中年紀擔心健康問題
所以減肥

咁重嘅人減唔洗咩心德
慢慢增加運動量就夠
最激時都只不過係每日跑三十分鐘
無減飲食量,但有調整食飯時間
同埋戒宵夜,走甜
我冇話自己肥呀
不過好耐以前講過要六舊 發現已經過咗五年都未做到
所以下定決心再試一試
師兄係食極唔肥嗰啲?當時上磅有冇咩心得

利申 會keep住做gym加肌肉量希望可以去到16-17%體脂嘅80kg
增肌先 我估
我以前以為自己食極唔肥 但其實都只係食唔夠
我早幾年午餐晚食幾多飯 谷到個人脹哂 舊年開始節食cut
依家操返線條 近排有少少想再谷少少 但唔想食太多
由飲iso 轉飲一個月gainer睇下先
不過其實依家個身型如果再橫啲再少脂啲其實都夠
只係我想再谷上一個碼睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞