一生人一次減磅記錄

871 回覆
62 Like 7 Dislike
沖唔溶。屌。唔好味。好假
咁唔試了
買番all in
ig見到聽日試
等包膠
174cm
人係外國,上年lockdown咗半年,體重升到92kg

決心要減,到今日落到去75
都減得好快喎
等包膠
嘩 減好多喎
樓主去咗邊
近排開始忙 應該唔會update咁多
一個月嗰時會影張對比圖 大家繼續加油

btw day18 calories deficit終於突破三千
我都係三月開始減
主要盡量戒糖
午餐出街食,份量減30-50%
晚餐戒碳水,烚菜+海鮮/雞胸

暫時體重減左2kg
但每星期都有兩三日出街同frd 食飯,奶曬野
今星期開始加埋一周兩三次cardio
希望有幫助

是日10k
我都正想問

我都係三月開始
得2kg

但我加左cardio同重訓
一星期四次

買左呢個,好多人話好食
但係陣甜味好假
會唔會強度唔夠? 有冇測住個心跳? 一星期四次都係cardio + weight training?

飲食有冇用myfitnesspal果D計住?

如果做足晒, 應該長少少時間會見到成績, 如果要落磅快D就加多D cardio.

另外你屋企人同朋友果度, 佢地再講D令你唔舒服ge說話, 你認真嚴肅同佢(地)講 (如果當面ge話, 你直勾勾咁望實佢對眼):
「其實我減肥都好辛苦, 我付出左好多努力, 我希望我屋企人/朋友支持我」
然後佢地可能會up d 更加難聽ge野, 去貶低你ge努力, 或者為佢地之前ge 9 up搵藉口
你可以選擇反駁佢地, 你講完之後, 最後你要講:
「我希望你支持我」
或者你唔反駁, 佢up mak 9 都好, 你直勾勾咁望實佢對眼, 淨係同佢講:
「我希望你支持我」

一般黎講佢地之後都會收口
有時D人又唔係話真係想令你唔開心, 只係佢冇為意自己隨便講一句, 會對你咁大打擊
無做負重,不過有游水

食野開始睇後面啲calories

都有食零食,不過會揀啲200-400cal黎食

汽水飲zero

食健康餐,唔夠就加兩隻蛋
咁認真覆我好感動

我有加強左之後
肌肉明顯更加有感覺
做完腳係會震
手就我有時發力位唔岩
唔敢做太重

係每次都係cardio + weight training
得有日太攰就只做cardio一個鐘
咁放長假個星期懶左嘅,得兩日
但加埋呢三十日都去左15日

心跳,我都係跟cardio部機顯示
我平均有120-130左右
睇番個日狀態

有計住,一至五都食好清
係放假食得自由左啲
宜家放假都唔敢亂食啦
因為到星期一我又會更加罪惡感
我宜家盡量加強食蛋白質,希望有啲效果

可能係我呢排減得太負能量,所以乜都唔岩聽咁
我已經盡量唔聽佢地講野
我都有睇
我介哂零食
無飲汽水
茶,咖啡都一向唔落糖奶
已經健康餐
我好似做左好多野
但又好似做得唔夠多咁
大約每日食幾多cal
你睇完, 有冇record低? 有冇record都爭得遠, 先唔好計record得準唔準
有時以為自己食好清, 其實加埋都唔係
你一兩日食得清, 然後又一兩日食多過TDEE咁其實係唔會減到重, 長遠可能仲會肥左, 因為你身體會係你"食得清"/食少過TDEE果一兩三日產生多左cortisol, 令你係食多過TDEE果一兩日仲有效咁去儲存脂肪

認真減一獲, 好過唔湯唔水咁以為自己減過, 然後又冇成績咁, 然後個人又唔開心, 然後又再食多左野

你"已經盡量唔聽佢地講野" 咪又係谷住谷住係心, 唔得ga
你同佢地講啦
大個女, 有D野避唔到就要勇敢D面對
肥肉就無可能
有記底呀
所以由上星期開始
放假都無再亂黎了
因為食完星期一仲崩潰

我都想認真減一穫,再keep住就好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞