[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
即係類似type c啲USB Hubs?
想要Max speed 嘅data hub 就要揀支援thunderbolt 4 嘅

多芒就參考呢個
https://www.slashgear.com/m1-macs-can-run-up-to-six-displays-with-a-workaround-24648713/
參考下先,thx!!!!!!
有禮貌
Mac 集中post 我印象中1/2定2/3 問問題用家人地答完佢唔覆就即潛
跟住有時同一條友轉過頭又問第二啲問題我真係唔想應佢
Intel Mac 最屈係可以多啲RAM, 例如iMac 可以輕鬆買RAM 加到above 64GB RAM
M1 Mac 冇得你揀咁多RAM
如果你workflow 一定要咁多RAM 你目前冇得揀

要USB port 數買hub 就得

軟件支援參考呢個同埋直接google software name
https://isapplesiliconready.com
不過留意個軟件會唔會有plug-in which doesn’t support Apple silicon
去邊啲集中區都一街伸手黨
有啲仲要唔睇置頂
一定唔諗i5 你清緊舊貨
仲要成萬蚊除非16” 否則99% 強烈不建議買入

你如果多芒咁16GB 係好,因為每多一個芒就會食多幾百MB frame buffer depending on resolution

我估10月11月先會再更新13”14”MacBook 系列
你可觀望或者即入M1

我如果衹係最多dual 芒會揀8GB MBA,有咩事就即放再買下一代M2 MBP
如果偷偷留下正皮都收貨
好多係石沉大海
I5 10代算舊貨?

我見價錢貴2000(如果M1打爆16GB RAM)
一黎真係清舊貨, 市面上賣緊11gen (袛係Mac 冇用11gen)
二黎Intel 自己節奏已亂 新系列出得又快又急 今年會有12th gen

你搵朋友幫手用大專院校quota 可以平800
我岩岩先見到11gen咋喎

畢業咗幾年,無咩大專朋友了
冇錯就係咁快換代

11gen 係新架構快20%
12gen 係新架構加enhanced 10nm process 預計又再快20%

Alder Lake is Intel's codename for the 12th and upcoming generation of Intel Core processors based on a hybrid architecture utilizing Golden Cove high-performance cores and Gracemont power-saving cores.[1] Intel expects to launch Alder Lake in the second half of 2021. It is expected to use the 10 nm Enhanced SuperFin (ESF) process
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alder_Lake_(microprocessor)

你買部二手Intel Mac 硬件返黎今年下半年就慢過人40%
軟件好快幾年內就冇macOS 大update
Intel MacBook 已Dead on arrival
咁我考慮下M1先,Thx!!!!

如果揀M1就變咗要搵port做分插
考慮M2 都得 公平啲講Mac CPU 應該會好似iPhone 咁有yearly update
你諗諗
睇吓點先,無朋友讀書有啲煩
總之Big Sur係bug底
就算響Intel Mac度update都係聽到好多炒粉報告
你如果唔太需要新OS功能的話,或者留響10.14.6先,我諗Big Sur要去到起碼11.5左右先算production ready
準確講,係「需要隻.ipa個associated Apple ID同你行app個macOS login既Apple ID係同一個」
你個情況係點? sideload既ipa個來源如果係無Apple ID (JB)或者一個你唔打算login響M1 Mac既ID,應該會pass唔到security俾你行
唔該晒
咁我等佢穩定少少再update
好似都有好多年
Yahoo KeyKey始終係舊世代software,當時都唔太興multi mon,應該無test得好清楚
佢仲keep 住而家64bit 都用到
已經好感恩
想問下大家11.1 big sur track pad double tap/click 有冇問題?我setting on/off得1,2下有反應 docking同上面menu bar掃過去都冇彈出嚟

想問下你哋有冇呢個情況?
仲以為你話轉DP 個MST
原來講緊係行USB/TB既DISPLAYLINK... 不過食CPU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞