[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
可以再買㗎
好我呢個星期去試下先
唔該!
M1 MBA 都靜?
個底盤弧度唔做咁勁就可以令到側面個高度大d,姐係午餐肉;
呢點同之前rumors係夾的,話新機殼設計會參考iPhone 12,都係午餐肉
就係MBA先靜 都冇風扇點嘈
風扇都無,佢仲有咩野會出聲
(個AC/DC converter都要插火牛嗰時先做野有機會coil whine,靠好近都未必聽到)
但咁樣點解都凍
依緊用緊mba Zoom
最嘈係lecturer 把聲
喂唔係,唔記得已經type-C PD,姐係外置火牛出黎已經DC,MacBook機內係無coil
咁真係得d電容震動之類會出聲
M1發熱量真係太細 passive cooling已經夠
主因係粒CPU製程令到運作效率高(過Intel),所以做同一套task唔需要用咁多電,變相少左耗熱
響Intel MacBook個狀態係一種惡性循環,一做野就熱,一熱就開風扇,兩樣野夾埋就用多好多電,用電多又令到電池更熱又要再開勁d風扇
Intel嗰種14nm (或者衣家10nm)製程係唔suppose放去laptop度用而要俾到衣家laptop要求既performance,所以個compromise就係用家要忍受fan noise

Apple Silicon最大賣點就係唔需要行入呢個惡性循環
I see thanks 巴打
https://forums.macrumors.com/threads/m1-mac-users-report-excessive-ssd-wear.2285892/
M1 Mac Users Report Excessive SSD Wear
MacRumors, iMore, wccftech都正式出post討論M1 Macs個SSD消耗問題
姐係上個月有個巴打係咁chur我去test嗰個疑問
說中了
2TB TBW 1-3% 大約是256GB TBW 8-24%
如果keep住噤用
2TB 2個月用1-3% 理論100個月- 33個月
256GB 2個月用8-24% 理論12.x個月- 4.x個月

但係唔好忘記你SSD 使用愈多 之後更大機會會可能出現更多不尋常的lag/hand
最後有ac+ 換新機lo
沒就放2手 搵人接火棒lo

Tim Cook 會賺少你錢 沒可能
暫時所有野都有個assumption,就係粒SSD個壽命rating同以前一樣
個答案係無外人知,所以成條數未必係你咁計
係咪old news咗,之前11.2 beta發生過嘅,而家11.3 beta sideload ipa又會彈返呢句裝唔到,我降返落11.2.1先裝到隻game

示意圖
https://youtu.be/O2MOjrLFpwQ
老老豆豆唔洗買 pro
小林退熱貼
兩塊都係兩舊幾水
冇風扇仲唔會吸風
好彩我買左 8 core mba
真係有排用

mbp > mba 個差額都夠買個 TB4 docking (打飛機中)
係咪得我一個覺得12幾樣衰

午餐肉得來太腫
拆咗嚟貼仲有冇保
不如話原子碰撞會出聲
我之前都係咁
但去power adapter , turn off “wake for network access” 之後好左好多
我最近發現左點可以將2個split 左既full screen window, 直接變返普通display, 只要4仔手指向上開「mission control」係上面個條bar 度拉個splited full screen 落黎就會變返2個普通display window,想開split view 都係同埋做法,直接拉2個window 上去同一個度就可以開到,唔洗再禁黎禁去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞