[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
無錯 所以攞返啲資料 就factory reset
M1唔會停產
只會變到iPhone SE咁
macOS 11.3疑似會喺某啲地區刪走Rosetta 2功能
估計係translate過程有版權問題,同埋冇講邊啲地區有呢啲問題(估計都係歐盟嗰啲乜都告餐飽嘅區)

https://www.macrumors.com/2021/03/02/rosetta-macos-11-3-strings/
幾年後就未必架, 依加晶片供應咁少, 有新U緊係整新
我都響嗰個post同鬼佬傾緊
當時Rosetta 1就係因為IBM插隻腳入黎搞到好似早左唔俾下幾代Mac OS X用
香港有一段時間因為咁,最後一水可以boot PPC OS X既G4 PowerMac (鏡面drive door)係響二手市場仲好活躍,因為唔少print house之類shop仲依賴舊PPC software (尤其係中文字體相關)
冇rosetta 起碼要多2年先普及
比較大可能係會同iDevice既同級line一齊share同一隻chip
原則上iPad Pro同袋底MBA/MBP應該係同一個performance bracket
我都諗住買袋底
抵玩 6999$
以前用Windows機,M1 macbook air係我第一部mac,有啲歌apple music冇,所以用telegram download youtube嘅,但而家轉咗mac,搵極都搵唔到telegram下載嘅檔案係邊...
邊到買6999$
買8GB定16Gb Ram!
Education
咩 app黎?
唔係教職員
你買既 我幫你
邊到有得買全新既舊macbook?
想要usb頭呀大佬
巴打可以借學生證俾我買?
https://forums.macrumors.com/threads/magsafe-charging-port-for-iphone-appears-in-apple-patent.2286874/

蘋狗又有新iPhone MagSafe形態磁能線專利
可以想像MacBook都用埋呢隻form
好彩預自己裝vm買左16gb ram
唔洗就住就住
全新好難遇,除非突然有舖頭/倉執笠搵到舊貨清埋佢
另外其實未出既14"/16"都有番HDMI SD slot的話,話唔定type-A都有埋
有冇人知點解Mac mini已經駁咗4k mon 但去mac system report 見到ui look like得1920x1080 @60hz 駁哂2.1 hdmi線Netflix都係上唔到4k
resolution嗰欄係4K就姐係拎足
looks like意思係你衣家個interface用緊既scaled resolution,1080的話就係兩倍
學到野啦 感謝解答!!!
但請問mac mini係咪睇唔到Netflix 4k
已經買咗4k plan 又用hdmi 2.1 cable
但都係上唔到4k 最多都係1080
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞