[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
係咪用Finder window去desktop folder係搵到file,只係響真desktop嗰度見唔到野? 試吓 Terminal打:
defaults write com.apple.finder CreateDesktop true; killall Finder
想問吓大家有冇咩TB3/4 dock 推介?
Caldigit? Belkin? OWC? 呢幾個牌子如何?
試咗3次都update唔到
響terminal 打

sudo nvram BootAudio=%00
呢個星期問咗四次同一問題

google好辛苦??
之前唔係我
對唔住
淘寶野炒機
咁PD充電果啲hubs點算

咩hyperjuice / pro mini QS-120 果啲
reboot就裝到
暫時唔清楚究竟咩hub先出事,而實際有野撞係邊個環節,咁個更新又點解可以用software就避免到個問題
1) 有人report連有響Apple Store埋既Satechi multi hub都磚左佢部Air
2) 有人report連Apple自己嗰隻digital A/V dongle都出事
3) 個問題係Big Sur exclusive,Catalina打前無事
乜有官方hub架咩?
呢隻呀
但係個reddit thread有人話連呢隻都搞磚佢部Mac

小弟為電腦白痴,部MacBook 用左幾年,儲存空間開始冇乜,應該買外置SSD or 換SSD好?有冇邊個牌子

同埋想清下部機D緩存個location 應該係?
Bug sur
部Mac係exactly邊款? 影響你可以揀咩野插既drive
擺data其實未必需要SSD,尤其你file要容量大的話用HDD會值少少
咁當然file唔多衣家買一隻1-2TB SSD都唔係超貴

macOS個cache可以唔特登人手清,除非你確定有某cache file響入面唔正常地自我澎漲
通常響 user home/Library/Caches
唔建議成個folder掉,需要好有可能咩事都無不過有少少可能會搞壞apps
感謝巴打comment 先,我個MacBook Air 2017黎,我主要放File,入面放剪完嘅片
係叉電呀巴打
我覺得係應該平平地搵隻USB3既外置HDD算
1) MBA 2017個快port有Thunderbolt2,不過插TB2既SSD/盒係唔易搵同埋貴,淨番個port係USB-A 3.0
2) 剪好既片應該唔需要常時load番,更唔係好似你剪緊咁樣需要即時好高bandwidth
3) 換SSD係一條路,不過牽涉功夫/搵人搞成本,今日黎講唔值得為舊Air升級
公司門市部用黎做admin 野同覆whatsapp 嘅舊imac (2015?) 每一下都出彩虹波

打去問價換ssd好似要$2000up, 係咪唔值得救了

21" imac其實有少少逼,13" 個mon 又有啲細,唔知換咩好

如果換mac mini 既話有冇咩19" 窄邊mon好
就係咁!
返去試下

唔該哂先
本身係咪Fusion Drive config?
照計死drive一死就死晒(boot唔起),出彩虹波應該係純用HDD做boot volume既Mac先會因為壞drive而發生
傳統HDD 黎
睇睇下好似仲早過2015
如果3月有消息會大機會出新就好,可以用部未死既mba 頂住先而家唔上唔落

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞