[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實我部M1 AIR 16 / 256 config 都係寫咗1.1TB.
主要睇用家用途, 同RAM大小應該都有關係.
張圖個用家係16GB / 2TB 買返來一定唔會似我咁當ultrabook咁用, 可能人哋用開intel MAC 32GB換M1迫用16GB 然後read/write大增.

香港都唔覺有用家report好大read/write usage, 我當佢係標題黨用自己150TB 3%usage然後將150TB套落去 8 / 256 時就一年玩完.
兩面個態度都未必啱
覺得無事嗰面係用三手資訊去推理
吹到大一大既傳媒就杞人憂天
個真相應該響中間某位置
老老豆豆袋底air上唔上11.2.2好
唔係咁簡單計的
要視乎SSD(controller)設計上有幾多overprovisioning
而相關邏輯,引申落去可以話「SSD壽命」個概念都唔係咁樣計
NAND從來都無一個可以預早知道既壽命,衣家報導圍繞既係一個warranted average (大概係一個「保養期內保證/預期平均折損值」)
好多人都以為可以好似電池壽命/建康程度去簡簡單單量化成件事
無乜所謂,我部up 咗都feel 唔到有咩分別
https://appleinsider.com/articles/21/02/23/questions-raised-about-m1-mac-ssd-longevity-based-on-incomplete-data/
"While we're looking into the reports, know that the SMART data being reported to the third-party utility is incorrect, as it pertains to wear on our SSDs" said an AppleInsider source within Apple corporate not authorized to speak on behalf of the company.

似乎係個軟件報錯數
大家點睇?
一路都係咁
我有時manage NAS同其他backup HDD嗰時要做SMART test去記錄,SMART records基本上因為唔同廠同埋唔同年代科技幾個因素令到佢係幾個好唔consistent既數目
就好似我有兩條Samsung 970 EVO plus響隻Synology NAS,個內置OS行SMART test出個Data Units Written條數suppose係512 byte block不過又可以因為舊世代唔同drive tech佢report係用另一個unit
所以個問題有一個癥結,就係Apple隻SSD個controller報呢條數究竟係咪用緊512 byte? 如果係一個細幾倍既數,就解釋到個總數成反比變大幾倍
NAND Flash 冇話降速但會耗盡冇得再寫

一般黎講降速係指
1. no TRIM
2. ran of cache (DRAM or SLC cache)
我自己唔擔心NAND Flash lifespan 問題

1. Apple 自iPod 起有廿載大規模用NAND Flash 經驗
2. 佢收購咗NAND flash controller 公司,相關自家設計controller iPhone iPad 上面用咗, 驗證咗好多年 (當然呢點你可以argue workload 唔同)
3. "問題"似乎唔係Apple SIlicon 獨有,Intel Mac 都有
4. SSD (or HDD) 暴斃例子間中都有,但真係寫到cycle 冇晒死咗既相信絕無僅有. 歡迎搵任何一個SSD NAND flash worn-out 寫死既例子出黎
想問下暫時photoshop2021係咪係m1用唔到

同埋light room claasic都彈apps
唔可以用返x86 Intel Mac 版嘅PS, Lightroom 咩?
冇問題了
當我ON9果粉都好

真係大規模出事
都應該可以坐定粒六直接換機

利伸:仲未拎過air pod pro去換
早排買咗部m1 macbook air
最近左下fn制轉輸入法有時會唔work冇反應
reboot部機先正常返
想問吓係咩問題 有冇得解決
咁就要盼佢幾年內一定出事
變相有service program 免費賺咗AppleCare

我都未拎去換,雖然我好似有隻真係有問題但覺得件事俾人搞到蝗晒
到時可能唔只換新機
分分鐘M1停埋產, 換M2
我有啲懷疑衹係-100USD 照賣
對上就有加價既新design MBA
M1 唔停產*

買咗半個月 應該都算正常
而家先黎買pro是否不智?
呢部假pro嚟
傳聞真pro 14” 16” m1x下半年出
同埋第一代 基本上係白老鼠
所以呢到好多人建議買air
即係而家既pro同air冇分別
呢個新掣同OS相關改動暫時仲係bug底
我會叫人用番本身個control+space,或者傳統cmd+space去轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞