[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
18mb pro update big sur死撚咗
出現咩畫面?
https://twitter.com/lunixbochs/status/1366131394297012226
輪到第一個M1用家話自己隻SSD堅係死左喎
600TB write話多唔多,話少唔少

蘋狗產品真係就算唔好用,都永遠都充滿住戲劇性
出login 入完跑進度條 之後自己熄
試咗幾次command r 重裝都無用
打算用external drive 裝 mojave洗機重裝
重裝如果唔係砍掉重練多數會繼續kik
Intel Mac如果識搞的確係番去10.14徹底d,起碼已知問題無幾多個
之前一直用mojave 一路唔升
琴晚屎窟痕就出事
打去支援都係叫我砍掉重練
今日再睇多幾睇NVMe相關SMART
似乎衣家個共識係,Data Units Written呢欄一致會用1000個512 Byte做單位,姐係SMART紀錄條淨數再乘512,000 Byte = 實際log低既量
而幾乎全部PCI drive年代既NVMe廠都有跟呢個寫法
個問題癥結係,究竟Apple有無跟;例如M1 Macs佢地都係source TOSHIBA出既NAND,不過個SSD controller就唔再係一粒3rd party chip而改用M1 SoC內建controller處理
所以一路都講緊一個可能係性就係Apple唔知咩原因個controller用左一個細於512,000 Byte既單位去log SMART
蘋狗響呢d層面真係變廢晒
以前只會笑人Windows 98 / XP有咩事就叫人鏟機裝過,Mac OS永遠唔撚駛
衣家掉轉晒
不過mac本身成個生態圈又真係成熟好多嘅
係mojave之後啲update先咁柒多問題炒撚哂班developer啦屌
通常傾到呢度,老屎忽果粉就會拎Scott Forstall出黎吹奏,再屌柒Gay Cook玩權鬥逼走條友

利申: 有部Mac Pro仲行緊10.6.8,一個唔撚識hang機既OS
無另一部mac
依家係咁google點喺window裝macos開機disk
我屌apple老母
其實你跟機OS個出廠版本如果係10.14,做Internet Recovery係會裝番佢的
咁做係連外置drive都唔需要
姐係shift option command r ?
但係會唔會洗哂嘢 因為我未back up
未backup幫你唔到
咁好難搞,想留data差唔多一定要用另一部Mac,無論用target disk mode拎data,整OS installer,或者用線互插去做DFU reset都係要第二部Mac
除非你搵到一個可以經Windows就整到已經bootable而唔需要裝既ISO (通常俾人整VM用),直接裝響一隻USB手指,插去MBP度alt-boot,boot得入macOS就可以用Finder copy data
yes本身就係想用下面個方法 我啱啱睇啲人用VM整到10.14.2 不過好似問人借部mb好似易搞啲
用上面方法轉左一次又會㩒得返fn制轉架了
Pro有風扇 Air冇
Pro袋底都有8GPU, Air袋底得7GPU

睇埋好似係咁上下
值唔值得為個風扇買pro
啱啱又search咗下 好似可以喺recovery 度整到開機disk
依家試緊重裝10.12.2跟機嗰個
感謝師兄
我自己未試過,不過的確聽過可以響Recovery mode就咁用terminal就做到createinstallmedia個command,個point係平時整bootable係要由Apple server download隻app先抽到個image,而就recovery係本身已經有響度或者會連去Apple server download一次
咁你只要知道條path就應該可以整,係唔知響嗰度個permission係點處理,因為平時做呢個動作係要root access (sudo)
睇你咩用途
我就冇剪片嗰啲
部機都冇乜熱過
我估要重度使用先會有好大分別

其餘等其他師兄補充

利申16 256版Air用家
我啱啱成功開得到機
留個記錄俾可能有差唔多問題嘅朋友

情況係無back up又無另一部機 但係想攞返啲資料
shift option command r 入recovery mode
之後重裝跟機嘅mac os落update drive
之後就好似新機咁set過
入到系統就見得返其他drive嘅資料 可以做到back up

依家我好感動搞撚咗成晚
係喎,我都醒唔起可以行呢條路 (其實我以前做過好多次)
總之原本內置drive唔掂得(因為未backup or whatever),咁你可以插另一隻drive逼macOS installer裝落去,完成之後suppose個外置drive係bootable咁就可以入Finder抄番內置drive (假設佢未死)

幾個月前要響一部2011 MBP度裝10.11,之後成隻SATA drive借屍還魂放去Mac Pro 1,1度boot;咁好明顯響MBP度裝入隻drive係唔會搞到內置drive既data
我依家個情況係我個內置drive分開咗 一個係之前嘅 啲資料可以直接攞到 但係我依家開機嘅drive就係空白嘅
同window 將一個drive cut做c同d嘅感覺好似
咁你要決定繼續咁用落去,定係重新界過partition
如果你裝10.12姐係仲用緊HFS+,好似響界碟方面有多幾個限制,好似係最原始嗰個唔可以縮細之類
通常去到呢個位,已經救到data的話,都係砍掉重練最可取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞