[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔該晒
m1 mba 11.1升11.2.2 卡死係條bar 點搞
就算真係乜事都冇
佢唔回應下真係令人好唔安心
有個不記名蘋狗員公回覆過,話全部SMART utility拎個data都係唔準(大概=我估計既換算錯誤)
不過條友講野完全無法求證,都係要等官方
如果你有晒backup,最徹底係砍掉重練
https://support.apple.com/en-us/HT211983

有人唔砍都成功入Safe Mode完成install,不過我未試過
連續幾次叉到100%電但status bar電池都係寫99%
叉住電reboot完都係99,要蚊線先100
https://youtu.be/LMirWp19RYg

有少少屎忽痕想走去買60+ 黎試下用係M1度
(因為黎緊有PS5)
有無巴打試過
睇過一輪好似HD 60+ 同 HD60 對M1有啲奇怪問題
(仲有OBS暫時睇落仲有少少問題咁)
我部M1 air 自從up 上11.2,只要係connect external monitor
有時條menu bar 左上⻆會禁唔到,但右邊就正常
https://discussions.apple.com/thread/252135751
暫時解決方法係經右上角menu bar 去返login windows, 再登入多次
唔知old news 咗未,純分享
我真係唔明鑊氣由12月到而家三月都仲要衝
部m1 mbp已經得番96%電
平時點充?
想請教下 18w power bank 夠唔夠力幫MBA 充電?
雖然話M1係做白老鼠
但講真個使用體驗好過之前intel mbp (2017 15" mbp)
到目前為止用開嘅軟件都已經support
唯一美中不足就係等唔到BlueStacks更新
豐澤mba 袋底機賣哂, 諗住HSBC visa 有優惠買 平d嫁
使用體驗仲好過我部16" 32GB mbp
compile latex仲要快成倍 開native apps又快又順 就算係rosetta都只係第一次開慢少少 之後都絕對唔差 就連行rosetta run anaconda python都只係慢過我部16" 少少
得返97%
有冇師兄用crossover 黎玩game
最後合埋部機再打開 佢就load 到 更新左 好奇怪
想問下係咪每次重新開機launchpad啲app都會亂哂?好撚煩
有冇人個mac air drop 成個hang 咗響道,㩒唔到傳送?

我係用big sur 11.2.2,

叫bug sur 算喇

iMac Pro要收皮了
連BTO都冇埋只可以買38888個版本
M1 咁快有refurbished 賣
有無人新macbook air m1 長插外置電腦mon 想知掂唔掂,會唔會好熱
跟本iMac Pro就唔應該存在
只係用來攝住無新Mac Pro嘅空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞