[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
mac mini先駁到兩個moon
M1 macbook只可以外接一個
Thanks巴打, 我爬之前文有巴打post過呢條片, 見佢可以駁6個mon, 但唔知run起上黎會唔會太慢, 所以問問大家
https://www.youtube.com/watch?v=Kq_FyjcAULA
我跟果個 check ssd usage 教學彈左個 warning 之後就再唔可以 next step
Warning: /opt/homebrew/bin is not in your PATH
想問問macbook pro 2019係咪升咗big sur 12.2.2之後用唔到第三方轉插?
間房收屋企wifi好差 一直用緊lan線上網 升咗之後就用唔到lan線
但條lan線插落ps4同舊notebook又work
咁你睇咗manual pmset, powerd 係咩嚟未?
其實冇所謂既,衹係人地想幫你講A, B, C 你覆F 啫
大佬唔聲唔聲又拎左去用試唔到
但我用左招好on9既方法
因為我有個新買既8TB
我就咁copy n paste啲資料過去新hdd
然後再copy n paste啲資料番去舊hdd
啲tag番黎了
睇M1 macbook好似有災情?
swap memory?
想用多幾年係咪應該16gb ram/ssd 揀大容量d?
袋底算啦。好夠用 貴2000 都係8GB ram
我見人ssd用幾個月已經有5%損耗
好似話係因為ram爆位會用ssd暫存
搞到ssd存取量好大 壽命下降
我部野做剪片用
想用2,3年後換機 轉做文書機
M1版 得8GB
16gb????
有錢緊係升晒ram同ssd啦
Ssd io問題apple仲未出面回應
唔急用可以觀望多一陣先

睇下發生咩事先
唔會
咁樣network都會有出入記錄
衣家個情況係系統無其他地方有咁高I/O記錄,所以先懷疑係咪OS/kernel自己圍內low level搞出黎
成件事一定要澄清就係呢堆apps/tools搵到既data units written呢欄究竟係指緊乜,點count出黎,etc
呢部M1預咗total loss
所以SSD個問題我唔太理

如果傳聞嘅15寸Air係真
我應該會賣哂手頭上部2018 MBP15同M1 Air
竟然係total loss....打算下星期入手
上個同賣咗部2015 MBP
total loss唔淨指ssd問題嘅
例如下部M2 Air大改設計/性能大幅提升導致M1秒變垃圾我都有心理準備
都唔知等幾耐先出下一代
我都係
打brew install smartmontools依句之後話command not found: brew
就算無SSD壽命呢味野,蘋狗產品近年都開始變晒做即用即棄電子垃圾化啦
想要sustainable就要揀Mac Pro,以下全部product line都係預人有壞就回收
唔識check就唔好煩啦... 根本成件事連普通傳媒都pickup埋係吹大晒
(唔識用terminal搞可以去download DriveDX或者Sensei個free trail去run一次囉)
同意樓上
homebrew 都冇聽過又自行解決唔到唔建議裝
真係要玩就google homebrew

情況有少少似LIHKG 問人點裝iOS developer beta profile 咁
可上佢官網睇
其實係用CPU 模擬張display card 出嚟用多幾個芒
要裝佢driver 先用到同有啲其他限制
I see, thanks 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞