[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我新買就冇聽到wor so far
Btw巴打有冇買咩配件比部mini?或者大家有冇咩推介?
我想問用分割顯示,想還原個下,有無方法係將2個都變返做普通display, 而唔係其中一個變full screen mode? 有時想變一邊既視窗,每次都要2個變返做non full screen mode ,之後再做一次分割先得
主要睇你用緊乜hdd
用緊Ssd 的話就換ram, 如果仲係用緊轉轉轉hdd 或者fusion drive 就梗係換ssd
焊哂有得換
我部 17 年 imac 係咪最好唔好升 bug sur?
thunderbolt 4 插電 hubs
計落係會抵過用 thunderbolt 3
請問咁多位巴打,我買咗m1 mac mini,想買個hub,睇到satechi個隻,但我睇好多review,個hub位好似唔太fit部m1(即係條線要咬少少),想問下仲有冇hub推介?

另外仲有冇咩配件好買?
有冇消息三月會唔會出新product?
TB3 D hubs 唔係隻隻有 tb3 out
宜家一隻 TB4 hubs 一出四 TB4
價錢又唔係平 TB4 好多
你想平又急用咪買返 D type C hubs
不過未必出到 mon
hdmi output external monitor m1ba / mbp 出唔到 RGB

TB3 / TB4 to display port 先有機會出返 RGB
https://forums.macrumors.com/threads/m1-mac-external-display-fuzzy-fonts-colors-ypbpr-vs-rgb.2276345/page-3
btw 係 docking 唔係 hubs
我睇多左陣文然後再睇下部機咩情況
原來而家係spotlight只要搵到某個file係under 個個harddrive
就有機會出現錯path
詳細情況係
Data <呢個harddrive係出事個個(確認左係Mac OS Journal Extended)
舉個例,abc.jpg under Data harddrive
Path: Data/abc.jpg
用spotlight search
但係path bar顯示既path會由(data/abc.jpg)變左(abc.jpg)
然後double click 個Item 會顯示
The alias "abc.jpg" can't be opened because the original item can't be found.

唔知咁樣解釋會唔會好啲
希望巴打解救到我
多數傳聞都係話後半年出新mbp
虎標d fd
唔係imac 咩?
我以為係imac 咋
想問Mac mini使唔使散熱器?
你火星移民返黎?
突然醒唔起果名 係mouse個游標
個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞