[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
請問咁多位師兄師姐用開邊個防毒軟件?
小弟部mba中左yahoo redirect virus

Mba intel 尾水 bts 板
唔該晒
Mac 好少可會中毒喎
Format 部機好過啦
留名
咁嚴重? 我一陣再上REDDIT 睇下D鬼佬係咩情況先...
Mba m1 開心使用
純娛樂嚟講iPad pro > MacBook Air,但係要肯定唔會做文書嘢,用iPad 做文書嘢完全係玩鳩自己,加咗keyboard 都係咁話。

利申:用緊iPad pro 12.9吋+ Magic keyboard,啱啱訂咗部袋底M1 MacBook Air
iPad Pro 轉MacBook air開心使用中
同你一樣
但我忍到出新MBP先上
新MBP應該都要16k up,我又唔洗用到咁勁,反而諗咗好耐買Mac mini 定 MBA
更新完macos之後,safari播netflix駁mon出hdcp error之前都正常播到,點搞...intel macbook唔想用chrome
我成日都會
抆咗條cable 再插試下
想問M1個App Store係咪同intel Mac/iOS App Store 唔一樣?
好多APP都搵啱到,NETFLIX都搵唔到
Developer冇tick俾Mac App Store 就唔會有
m1 個iPhone/ipad tab都係冇,明明iPhone 應該係有
隻app個developer要主動開通堆俾M1呢面download,你先會響store見到

你有某app想行的話,要用side load方法,睇置頂

請問應該點搞?
有D問題想問, 上網搵唔到相關資料
用緊2018 15-inch macbook pro
大約明面個浸關於Intel x84 同M1 ARM架構上分別 App唔用Rosetta 2會有影響
但係對run program language 會唔會有關係?
自己平時run大量R script 同一定量既python
run太耐會有鑊氣

同埋我有聽過ARM架構上RAM最盡只係support 16GB
理論上係咪唔可能再上?
邊度聽番嚟
ARM 點會16GB封頂
反而M1可能就係16GB封頂
係M1計設限制
唔係ARM架構限制
或者話市面上最高係16GB configuration
M1 得2粒RAM die 亦係hard limit
唔夠位裝?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞