[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
cap圖睇吓
click顯示於Finder,睇吓出事個實際file path響邊
google exact term差唔多無result,除左三個鐘前台灣又係有人問同一個問題
睇黎係好新既木馬之類,唔知關唔關上面都有討論嗰個malware事
如果你真係因為佢連網都上唔到,咁都幾毒吓...
https://forums.macrumors.com/threads/kuo-new-macbook-pro-models-with-hdmi-port-and-sd-card-reader-to-launch-later-this-year.2285838/
Kuo: New MacBook Pro Models With HDMI Port and SD Card Reader to Launch Later This Year
"We predict that Apple's two new MacBook Pro models in 2H21 will have several significant design and specification changes," wrote Kuo. "Some of the practical changes for users are equipping with the SD card reader and HDMI port."

根據我地個post置頂紅藍表個原則,14"同16"會著晒藍色
佢應該會建議幫你全鏟成部野
你去之前最好做Time Machine Backup
不過如果真係有毒有木馬之類,個backup都可以被感染
真係有d難搞,隻野好新完全唔確定咩事
HDMI port 可能性有幾大?
郭明錤都出埋聲我諗無95%都有80%
我前幾日升左一去新beta
無個個個防毒係咁彈警告
好似係 agent.yho
唔知乜野黎, 嚇到我即刻洗機
即係焗等
我仲有隻2TB無放入RAID度
個3TB EXTERNAL又無乜問題
8TB RAID又係無問題
係4TB RAID出事(應該係裝左最多野個個)
都有可能係誤鳴
更新OS之後有某security perimeter唔同左而無改/更新個whitelist之類

其實下次出呢種warning,可是去Activity Monitor,根據個名搵個process出黎,check佢係root定邊個owner行,之後kill process,睇吓個OS會唔會即刻跪低
你個情況係management問題
面對M1作為新部件搵佢黎試workflow係OK,不過又唔應咁快即刻轉去用佢full time
所以個中轉期最理想係可以隨時switch番去舊機用,咁堆storage都係跟住舊機先
我自己個玩法就係用laptop (袋底Air)去做test,Intel iMac照做production machine而且留響10.14
data就仲仍然放直插iMac既DAS,唔需要高I/O就放NAS (其實都有10GbE)
要響部Air度test高I/O野就用隻TB3 NVMe SSD,copy野去玩
咁setup係cover晒鑊氣死角
M1個bandwidth放得兩個TB我有啲懷疑佢唔會再打算有4個TB ports
可能左邊MagSafe + HDMI同SD card
右邊2 TB4
咁樣就可以keep住兩邊有得叉電

如果佢HDMI係2.1就perfect池
呢條專業9upper講既野都好信…
M1應該永遠唔會再放俾新機
佢基本上係5nm版既A12X,為左準時rollout俾人用既「先行量產型」
如果14"/16"用同一個底既M1X之類,佢有必要針對解放PCI lanes做differentiation
同埋我隱約記得好似Mark Gurman講過有MagSafe嗰面就係有兩個TB(3定4)
我估咁代表另一面有另外兩個,而唔係2012-2015嗰代咁樣俾幾隻port圍住兩個TB2
想要對稱就可以一面MagSafe + TB x 2 + SD
另一面HDMI + TB x 2 + 3.5mm
https://appletrack.org/leaderboard/
咁佢準繩度得78.2%唔算高,不過佢專俾生產線料所以有時好早出而之後Apple自己都轉plan;其他高既人除左Mark Gurman之外都係好遲出料既友
記憶中針對具體hardware spec佢往積算OK,當時2016 touch bar MBP有四個TB3 port既chassis milling好似係佢leak
我諗你唔知郭生份工就係香港最prestigious 嘅工種之一 TMT 金融分析師
得閒出中環行個圈
Mark Gurman 去咗Bloomberg 返工 之後Bloomberg 啲料準到好似有「時光機」咁
有時當佢係官方維穩放料渠道仲正路
響我地作為用家,rumors只係觀賞角度去9up討論先會將呢兩條友同平時twitter出燈謎嗰類一擺埋一齊
(當然唔排除出燈謎都係官方controlled leaks)
我上一台係08Mac Pro w gtx 960
本身諗緊換display 定直接換機
見mac mini 咁抵玩先轉黎撚下
Apple 企業文化應該唔會故意放料, 而家airtags 啲料多到samsung 已經抄先出咗
支那廠就成日咁做
我想知你rebuild Spotlight index「炒左」之後,同一隻drive咩都唔搞直插番去10.15既Intel Mac係咪好似我咁無事?
如果係的話咁起碼代表你無壞到任何metadata / storage index
大家都係抄tile
電話黎講最早都係iPhone 4 Find my iPhone 即10年前
https://en.wikipedia.org/wiki/Find_My_iPhone
https://en.wikipedia.org/wiki/Tile_(company) Tile 2012 年先有
將電話當accessory 咁用就等於Tile

如果唔淨係計電話, 大家始祖都係軍方GPS 追蹤器, 甚至出場時機有機會仲遲過支那山寨廠既GPS + SIM card 追蹤器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞