[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
啱架喇 可以去馬買袋底
以前買macbook 有布送 用到而家 新機已經冇送
佢係可以單獨run,不過暫時前題係你要搞到隻ipa個Apple ID同係響macOS個login Apple ID一樣姐
我唔排除未來會有人爆開呢個限制,不過衣家咁新當然未得
點解time machine有時backup係.sparsebundle有時係.backupdb
完咗三年apple care 之後就會諗
賣返出去換部最新嘅
個人覺得搵食架生唔慳得
未去到搵食 都係業餘興趣

所以諗住如果二千幾蚊整到都整住先

再多啲嘅話就真係諗住買
裝bitdefender啦
直接backup去local或者directly attached storage就會用.backupdb,係一個Finder accessible structure
用Time Capsule / NAS / CIFS share的話,總之係remote,佢會用sparsebundle作為一個container,backup或者read嗰時先會當佢係disk image咁mount,mount起之後會變做一個network volume咁用

你其實做緊乜? 兩者之間雖然有好多共通點不過唔可以簡單互換
macbook 四隻腳放唔平點搞
m1 mini 裝裝下 update 個 mon 花左嚇死我
relax
9成係你張枱唔平
好簡單可以確認係咪部機變型
拎部野周圍搵唔同平面去試,尤其係你知道應該都幾平既玻璃/石枱之類
真係長短腳就好有可能電池發脹
冇嘢啦ching,係張枱問題
想放左部2017 13“ macbook pro. 大家建議邊到放?
Online Red 4%
大舖如誠哥信用卡免息分期
其實我開 app store click 去 iphone apps 都直接 download 到
呢個方法你驚佢之後會 block 先做?
請問有乜 sideload app 係值得裝的?
非Apple門市個服務應該必定爭d,而且存貨/SKU都會少d
過資料服務未必好多都唔會有,而且幫你條友都可能咩都唔識
大路app Netflix冇,小眾啲firstrade都冇,應該都仲係好多小眾 app係冇
video streaming相關
IPCAM / 門鐘
某WiFi/BT硬件個遙控app
要連特定自閉server
掛機game
暫時係呢幾種
終於發現點解部MacBook air用電用得咁快 原來係因為我大部分時間100% brightness
想問你地平時brightness係幾多?
有幾個問題想問下大家
1.係mac 度睇pdf, 如果用佢個ibook 去睇,想mark notes (e.g: highlight, 打remarks) ,係咪每次都要另存新檔先可以save?

2. mac 內存個translate 好似一時得一時唔得,特別係用ibook 睇pdf 個時,用用下無反應,請問係咪bug?
自動
平時唔會多過5格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞