[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
核心問題,冇咗Google 組件一樣會食電
機size唔改,只係mom邊幼左
kernel build from same source code 唔好expect唔食RAM
16gb ram應該用少好多vm
唔係啦
上面條link 16gb ram啲機都係兩個月用1x TB
好伏
最怕係過左AC+ 先來壞....
11月尾用到依家,低用量人士。

=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 33 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 99%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 5,315,185 [2.72 TB]
Data Units Written: 2,061,492 [1.05 TB]
Host Read Commands: 73,550,109
Host Write Commands: 39,699,264
Controller Busy Time: 0
Power Cycles: 177
Power On Hours: 56
Unsafe Shutdowns: 6
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0

所以ram就係ram,唔好諗住搵嘢可以取代
以前hdd年代當vm用慢到嘔,ssd做vm就燒壽命
仲打算入手 M1 MBA 點算好
16g 版本囉
擔心就唔好入或者睇多一排先,我就無遇到問題用咗3個月仲係0%usage,當我係1%即係仲有300個月壽命。
如果SSD swap page 真係一個問題Apple自會有update patch或者換機,Apple年年都總有野係會回收,反而買其他機有bugs / hardware flaw就用家自理。
我無睇內文但會唔會係用家自己用爆16GB physical memory導致大量virtual memory usage?
屌 用咗2個月36TB 1%
有冇話大概去到咩位會lag之類
多謝分享
你係8gb定16gb ram?
M1 16GB RAM / 256GB SSD
有問題既用家講緊每日幾個TB usage, 你36TB兩個月每日先600GB,你有intel Mac / windows機可比較吓邊個會令你更擔心仲好。
好在袋底mba周圍都無貨,差啲買咗
都係睇定啲先
袋底即係?
最平/最低配置既版本
最低配置嘅選項,8GB ram +256ssd
官網有喎
「安全」係相對,就咁問一樣野安唔安全基本上你係無問過任何野
真正搞清楚係你當下data / system係*需要*幾大安全程度
個答案係:基本上你俾幾多錢就有幾安全
個原理同你開舖頭自己去鴨記買大陸IPCAM同門禁系統 vs 人地銀行金行搵consultant / contractor專人搞個分別
所以enterprise / business與security相關既環節收人貴一貴係有某d地方你用中低階係俾唔到 (Synology應該係響中間位)
去番你個問題;加密係防止data外洩之後內容被輕易讀取,咁你有幾需要exactly防止呢樣野? 一般人個home network更大既漏洞係開port、OS唔update有後門、自己人係咁裝會響你network內爆格既spyware...
隻NAS只係作為storage擺野係唔suppose幫你應付嗰堆問題 (嗰度要用firewall同埋OS/apps要clean)
另外你用緊個friend隻NAS,咁係由你屋企remote去佢屋企network的話,中間已經牽涉兩個地點既network security而多數你地起碼有一個唔知自己做緊乜,姐係中門大開

short answer: 你想要真正安全只可靠自己research,唔可以靠硬件軟件一條龍,唔可以靠問人
我個人覺得嗰個SSD損耗問題好明顯係有地方唔正路;
意思係Apple就算幾柒,都唔會搞到個新architecture或者新OS響咁low level既基本地方睇漏眼
因為真係好高I/O的話係好輕易響test environment察覺到
暫時個憂慮同相關報導都有兩個假設:
1) 用任何一隻software都好,個reported wear係無報大數
2) Apple用既SSD NAND個average warranted life係同外間retail SSD廠一樣
呢度是旦一個唔係事實都會令到件事又大事變無事

另外,巴打上個月叫我test嗰時我係響一部16" MBP (姐係Intel),從來無上過Big Sur仲留響Catalina,都記錄到好高既TBW (經Sensei個S.M.A.R.T)
總之個trend應該唔係淨係因為M1先發生,更唔係淨係因為個個揀8GB機而SWAP多好多搞到咁

持續觀望啦,我部M1 Air會照用照鳩fing
請教各位巴打, 我現時主力做開文書野 (用開windows), 會開好多個word/excel/pdf檔加十幾廿個websites, 間唔時會駁1-2個external mon做野, 想轉用下mac考慮緊買Air 袋底版8gb ram+256gb ssd+applecare(會用教育優惠價買), 但而家又咁多傳聞既SSD損耗問題, 咁應該揀8gb/16gb ram好? 8gb夠唔夠推2個external mon? 而applecare係唔係必買?

另外佢Pro App 教育套裝$1,568 (包左Final Cut Pro, Motion, Compressor
Logic Pro, MainStage)好似好抵, 係咪一定要買機時決定買埋? 建唔建議買埋? 日後換機係咪都可以keep住用到?
諗緊日後用黎剪下普通youtube片咁, 但又好似用唔哂咁多款軟件

謝謝大家!
會唔會係因為iCloud係咁同步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞