[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我部16吋插外置4K mon
風扇轉唔停 檯面又熱又多塵

係咪關我用chrome事?
應該轉乜好?safari用唔慣
Mac一定用safari最好
冇其他
無開幾日機 部A2251 開唔撚到機
我都係長期用safari,少用chrome

而家開左兩個safari tab (lihkg + IG markets) + VNC viewer + Time Machine

都已經43 度.....
係咪有講過蘋果會出 external mon ?
其他呢隻mon好好用
只係唔知佢後面其他USB port有咩用
11.2.3 Update
上網睇24號先有貨送,係咪代表walk in買都冇貨
想求ching 指點一下

synology Nas 搬左入service apartment,
要經網頁駁wifi,亦見到有個router

究竟要點做先可以令到個nas 上網?

如果上唔到網,其實可唔可以 用 laptop 直駁lan cable 入nas , 令到laptop 可以直抄 nas 既資料??
又話係security fix (Webkit exploit)
不過可以成2.44GB...
你係咪入錯post,成件事好似淨係部MacBook係關Mac事 (假設你laptop係MB)

anyway你描述個scenario唔太清楚,但係個解決方法好簡單
NAS > LAN線轉插 > MacBook
響macOS system preferences同埋NAS個network interface settings度,各自set同一個subnet,同一個IP range之內既number (eg: NAS俾192.168.10.2 MacBook俾192.168.10.3)
咁樣就唔需要router派IP或者用switch去互連
連線成功system pref會著綠燈,之後去Finder cmd+k “connect to server”,打smb://192.168.10.2,入user/pw
想問有冇咩電池用量app好用?
本身嗰個睇唔到邊個程式食得多電
袋底air更新中。
thanks 坦克兄,番去試下先
請問駁駁下mon會死機重開正唔正常
同埋係咩問題多
M1 16gb
有冇ching 用緊mx master 3
係咪真係咁好用?見好多YouTuber 都吹到好勁咁
買左一個用 用落係幾好 由其個轆好好手感
同埋如果你有幾部機 切換都幾方便
不過手細人士手型未必岩
**一個月
見佢有個制可以㩒住拉當係trackpad 3指動作咁,難唔難trigger ?
點解你地會想買袋底MacBook
諗住有新就換過部?
買多少少ram同SDD唔係可以用耐啲咩
1516緊買幾多ram同SDD好
有新買新
難就唔難 但手指公粒制個位係唔算好好按 所以都少咁用
thanks 巴打
refurb / edu / 街折價袋底係六字頭
Care、RAM、SSD是旦一樣都千幾二千,係機價四份一上下,響投資角度係唔化算
再者,三款M1機都有白老鼠/實驗意味,當日day1個憂慮比起衣家幾個月後更多
而就算計今日,因為佢強制OS唔可以裝Big Sir以前版本,有好多好多bug都仲未清
咁當然仲有支援software方面,就算有Rosetta,都仲有唔少專門apps / plug-ins / drivers係未可以行或者永遠唔可以行
另外硬件方面,M1行頭陣俾最低階機種用既SoC,而三部野特登完全唔改設計直接由Intel機殼插粒M1算去做過渡,代表1) 遲d中高階M系SoC會更勁;2) 次代機殼新設計會有大改進 (當未有MBP加port rumors已經咁樣考慮)

所以綜合去睇,M1機最識玩個玩法一係就唔撚買,一係就買不過一蚊都唔俾多
要投資要長用要咩野future proof就睇六月WWDC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞