[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想keep
好似係 但佢直頭寫到損毀左咁
我唔記得係邊d台灣page到睇番黎
可能我理解錯
如果M1設計另到16gb係封頂
咁我想起碼匹配番我e加用緊32gb 姐係要等佢出M2?
你而家已經係32GB 2018 MBP?
youtube 有片專test developer tools 你搵搵片Python, R 駛唔駛用咁多RAM
不過都估你係data science 之類, RAM 都係多多益善
yes 2.2 ghz 8代 i7 + 32 gb ram
當年買個陣直接打爆佢
諗住可以用耐d 但係始終cpu都係太熱
M1 應該吊打牙膏8代 但係想ram起碼一樣有32gb 先換
好撚肉酸呀屌
run太耐會有鑊氣 — 係咪過熱?
或者買個散熱座俾佢用住先
散熱座暫時唔洗 我人係外國
冬天放出面零下十幾度等佢自己run
諗番起當年出新聞話macbook pro 有得配i9
點知要放冰箱先有個performance
你要知個"鑊氣"係乜嘢
thermal throttling
memory pressure

外國室溫唔會低過香港太多, 而且就算你可以低多10度都唔代表冇thermal throttling. 可搵搵utility check check 溫度
可以開activity manager 睇下full load memory pressure 去到幾多, 如果綠色即好夠RAM, 紅色要考慮加RAM (or optimize workflow)

M1 UMA 16GB 就算幾有效率我覺得都未必贏到傳統既32GB RAM
你等等係好. 衹係要fix 而家個"鑊氣"
睇漏咗"冬天放出面零下十幾度等佢自己run"
話M1因為架構原因16GB封頂嗰個台灣page,當日post出黎都即刻俾我地恥笑啦
(我見到大概有engineer提過個architecture無封頂,但係instruction set係暫時用到2TB RAM,好似係)

anyway你都係等下一水14"/16" pro嗰堆出左先再判斷會適合d
unified memory慳到係graphic processing paging嗰part,係幫唔到實實在在用data嗰part,姐係如果你都用開x86既32GB workflow的話你多數響Apple Silicon都係要32GB

散熱的話我估計因為14"/16"個chassis design會針對Apple Silicon而做,會比起衣家13" M1 Pro更有效率因為佢本身只係x86個殼轉底板

跟足佢個步驟去鏟
用呢個方法先可以100%鏟晒舊volumes同user accounts
記住咁樣會del撚晒所有野 (不過你本身個volume都炒左anyway)
Modern 64-bit processors such as designs from ARM, Intel or AMD are typically limited to supporting fewer than 64 bits for RAM addresses. They commonly implement from 40 to 52 physical address bits[1][2][3][4] (supporting from 1 TB to 4 PB of RAM).
屌係4PB,再大佢二千倍
我試過用分割整左一個新既volume然後裝big sur落去
機係開到 同睇得返舊volume入面啲Files
咁有冇方法救到/裝big sur落舊個個volume?
未用過mac機想問下
mac機有無得分兩個account登入?

因為女朋友都要用電腦
本身用緊window係可以分account登入
有 入埋大家指紋仲可以fast user switch
你目的係想救番舊volume入面既data,而你無做過backup?
你成功裝到入個新volume嗰時,「得返舊volume入面啲Files」唔可以copy出黎?
咁可以入手了唔該
可以copy出黎。
但有冇方法裝返落舊volume度?
the joke's on Intel
個舊volume已經「爛左」,你繼續裝上去繼續用係唔知會出咩事
我唔會建議你咁搞,copy番晒data出黎,砍掉重練係徹底做法
明白個風險,但我都想試下
因為我都copy左,依家都冇嘢俾我lose
拜托賜教
你check返order
仲有cancel呢個掣就即係可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞