[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我印象中部機極度原裝
連app store d app都係down過
極其量只係去app store update佢本身跟機d app
例如Page, note果d
我暫時睇,覺得應該真係嗰幾個site既php / wordpress唔知咩原因被植入code,有部份php malware會響個用家load page嗰時發動,咁呢個redirect page係搏人click OK咁會有其他phishing後果
另外我google左吓,似乎discuss係唔止你(macOS)見到咁,包括其他平台既人

你可以做既係先清晒所有browser data同 cookies (history應該可以留)

利申: 門外漢,有其他巴打睇得明發生緊咩事請更正
唔該晒坦巴
真係嚇鳩死我

明明部電腦只係做正經野同online payment, 一個古怪網都無上過
如果咁都中毒hack曬d data
個人會好崩潰
另外你部mac會唔會有啲特別嘅app plugin ? 都有機會係呢啲嘢
我之前就check到公司有個同事個adobe cc裝埋啲淘寶買嘅plugin搞到部imac會不停連出去挖礦
我印象中部機極度原裝
連app store d app都down過
極其量只係去app store update佢本身跟機d app
例如Page, note果d
屌佢老味
升去11.2.1我部袋底Air又係完成唔到個install磚撚左
我開始懷疑係我裝既野搞成咁,無可能鑊鑊升OS都kik響同一個位
我都係70% full...
主要係write個數好低
read就正常
加RAM$1500
$1500加多D $2000幾 又買唔到部好少少嘅Windows嘅 除非搵二手
一半以下空先算optimal
得三成空的話係唔夠空間俾controller任掉file入NAND,佢要搵位咁就會用耐時間
如果你一定要裝咁多野的話唯有忍佢,不過跌到去得番800MB又好似太低
當然你喜歡係可以拎去store話SSD壞/慢,睇吓佢點講
你有無試其他browser,同一部Mac?
跟住,你可以試同一network內,用其他平台(包括iOS)去試?
今時今日係可以連router都被爆格裝左木馬
(不過都係嗰句,呢鑊野點睇都似係個site佢地php唔secure被改)
thanks!!等我format部機再試試,再係咁慢就拎去store問問
不過無買apple care 諗住Mac mini放係到用唔會出事
睇過有篇嘢話Big Sur 唔會Check 你部機夠唔夠位Update
好似話要自己確定最少有50GB Feel 先得
唔知關唔關事
我由11.0升11.1磚過一次就係因為咁
不過之後兩次都特登唔放咁多野,都照kik
今日嗰次應該256GB用左100GB左右
只係一個2.43GB既security patch,無理由因為空位唔夠而炒
我啱啱砍掉之後開完admin account咩野都無做就即刻裝,衣家就黎裝完,似唔會有問題
我懷疑係我平時有裝既某d比較深入會改library既apps/utilities因為有dependency而Apple個新API改左野所以夾唔到
睇見巴打奶3次,我只係裝APP,無放野,都唔敢升住
不過今次個security patch填補左個大漏洞
唔填的話個sudo bug係可以好撚大鑊,你唔小心裝左垃圾木馬之後,再加被昆俾admin password佢,佢就有全權可以完完全全任搞你個系統
新手一問,洗唔洗裝防毒軟件?
部mbp次次一開chrome乜網都未上風扇就自己起飛 都cls
係咪比google spy緊
有keep住更新到最新既OS security patch就夠
同埋每次個系統或者個別apps突然問你admin password都要警覺,查清楚咩事或者死都唔打pw
防毒或者其他scan野軟件係去到你已經知道中左招先用
[/個人意見]
咁點解要計運費
平郵都要俾錢啦
佢好似用順豐
上網買嘢比運費是常識吧
擺多一兩個鐘先再睇有無行過
真係卡左就要按實power掣force restart
出番黎都仲卡響同一個位可能要砍掉重練.. 到時你再上黎問
我見到咁多巴打瀨嘢
用咗最保守嘅方法
入safe mode㩒update
成功11.1升11.2
有無人接4k mon 時 有時會閃閃下,

m1 macbook air
typc c 轉 display port 另一個typec 接hub for 充電同keyboard mouse
我有,不過係2k mon

m1 macbook air
用type c hub 駁mini dp
剛到貨 16gb ram mac mini , 開心使用中

有咩免費pdf reader 介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞