[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
講漏;
Netflix出唔出到4k仲有其他條件,你衣家如果scaled resolution改去1:1姐係set埋4K試左未?
呢個我試過啊 scaled resolution改去1:1係show到係4k 但改返就彈返1080
你意思1:1狀態去播Netflix,確定佢嗰時出4k
而轉番去scaled 1080嗰時Netflix就跟埋一齊出1080?
想請教宜家仲推唔推薦買袋底mba?
定等7月出新mb再考慮?(之前追po見到各位有提及,不過唔肯定係咪有)
黎緊會去外國讀書,雖然有ipad但唔太方便,諗住買定部nb

利申無教育價
如果八九月先出發就仲有排俾你觀望
一兩個月內走就可以袋底去馬
(三月event唔搞不過都係估出新iPad Pro,六月WWDC event應該會出14"/16" Pro唔關你事,除非你有budget / 想攻頂)
自己用下個腦好唔好

而家你用電腦定我用電腦啊仆街
追完你故,發覺你除左閪言單打串屌之外,毫無貢獻同參考性
怕且你現實人生都一樣
多謝巴打資料
無budget我都係買左先算
雖然最好等第二代,但我應該等唔到咁遲,起碼呢代mba唔算太差
呢隻Air直程係十年一遇筍deal
盛傳會大改設計既次代M系Air係完全無期,應該仲有一年以上先見街
所以驚衣家買左部M1機好快會後悔既人得一種,就係本身有budget,想要多少少pro機功能而又因為等唔到14"/16"嗰班
筍deal係有代價的
要做白老鼠

用本無用開Mac同埋覺得Mac比同類性價比低
而家出個m1真係勁所以我都入咗部袋底air體驗Mac
其實so far唔覺得有咩大問題 反而係d software update完成日hand機 (應該係microsoft問題唔關部機事)
如果M系air無咁快出新咁我又無咁驚
我上一部用mbp touch bar,係第一代白老鼠
收皮後諗住平平地買部intel文書notebook用下算
但做完功課發覺正常用得smooth既都要六千起,仲要怕佢快打柴
咁我不如買apple mba算
雖然無教育價加埋apple care+都近萬
買電腦都唔識自己思考同死人有乜分別?

扑野點解冇人上黎問𨳒前定𨳒後爽D?
堅係抵用,要用電腦就放心買啦
同返MACBOOK比,以往AIR會差過PRO好多,呢代同一處理器,其他差別好少;
同notebook比,呢個價搵唔到同級造工既notebook;講效能,M1好似係等同1050 gpu,但佢仲要唔熱。以往MAC既硬件會比同價NOTEBOOK弱,呢代直頭逆轉,同類賣輕又質高既notebook已經數到x1 carbon,但你睇下幾錢。
呢代唔算白老鼠囉
即係我
等到花都謝
除非超級casual facebook youtube用家,如果唔係我都會形容做白老鼠
就係硬件超晒班,都避唔開衣家Big Sur既鑊氣,同短期內都仲會有好多driver未compatible
唔好意思
想問下部Mac電池膨脹
普通既AppleCare包唔包換電
如果真係casual到只會用Facebook同YouTube嘅話
買iPad可能仲好喎
淨係ssd單野已經嚇死
蘋果仲要咁耐都唔出嚟回應下
非人為一定包啦.
直接向Apple投訴既人太少, 網絡世界見既都係果幾幅圖轉載全世界.
根本好大可能係咩事都無
蘋狗唔係第一日整電腦,佢地係第一班人... paging, SWAP, storage wear,呢d野係好基本,好難會搞錯
當然我又唔會100%咁講,同一間公司都搞左成四年蝶式KB出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞