[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
請問如果我想剪4k片
macbook air 係咪都冇問題?
各位師兄覺得買m1macbook air,
等7-9月換m1x MacBook Pro,
M1 MacBook Air 當二手賣返出去
化唔化算
部手提電腦壞咗
奶袋底做stopgap機一向係本post個plan A
蝕極都係7799姐,又可以享受做白老鼠俾Big Sur撚既體驗
買最平個部macbok air,咩都唔upgrade?
iPhone/Apple Watch/iPad Pro update最穩定
頭兩者一年一次,iPad Pro年半一次

Btw M1機今日啱啱出咗100日
而MacRumors M1 MacBook Pro都未出夠三個月就mark咗Don’t buy
雖然WWDC出係最合理
不過Jon Prosser都有tweet過iPad Pro係3月出,連埋AirTags同”a couple” products
只可以期待下個“a couple”係咩
優先升ram好定hard disk好?
RAM

SSD可以插外置
我見16gb ram都係冇現貨,要訂😭
壞左機都等唔到架啦
袋底MBA一定無死
分分鐘可以等到M3先換
袋底MBA係咩?
$7799個部
不過唔知你平時點用, 最好緊係去士多玩實機先
都怕會有影響
有諗過痴膠紙
我已經夾爆左
https://forums.macrumors.com/threads/apple-updates-platform-security-guide-says-kernel-extensions-wont-be-supported-on-future-apple-silicon-macs.2285251/
Apple Updates Platform Security Guide, Says Kernel Extensions Won't Be Supported on Future Apple Silicon Macs
kext將會響下個macOS ver開始全閹
應該有好多舊時做到既野第時會做唔到,除非個dev肯大改
舊hardware個driver、eGPU、改system野既apps等等
謎底解開了,真係因為我裝左隻VPN client有野同macOS update撞,搞到會吓吓都完成唔到
https://www.sparklabs.com/blog/viscosity-for-mac-version-1-9-2/
冇問題 ran片ran多人一個鐘
屌佢老味
上左big sur啲tag條path 錯晒
eg:
原path: Data/BT/ABC.jpg
變左: Data/Game/Konami/ABC.jpg

上網睇人話re index 個spotlight會好啲
點知而家變左: ABC.jpg
(無晒前面條path)
完全用唔到啲tag.除左刪晒啲tag重生做過有無咩解救方法
(6tb既片重新tag好地獄)
「tag」係指咩? macOS Finder個tags metadata?
定係你其實講緊alias?
你想部機死快啲咪用囉
邊有咁易
未燒已經幫你降速
條友鳩up唔洗本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞