[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
警世!!!!!

真係唔好黐鏡頭貼
我部 16ich 就係咁夾爆
攞去Apple整 仲要新加坡調貨嚟HK換
淨係個mon都要$5XXX
好彩有買Apple Care 唔係就奶嘢

我而家都係就咁黐相機嗰啲黑色貼紙
剪下4k 就會死機咁嚴重咩
Finder tag metadata
我好少用labels / tags所以唔太follow到你咩事
Finder個tags功能唔係淨係作為一個metadata層面既「flag」黎咋咩?
你話你埋file條path改左,係講緊你自己響新OS擺嗰堆(user data) file去第二個位;咁應該唔會同tags有任何衝突因為metadata係跟file架喎

所以你話Big Sur有野唔同個地方係講緊其他用tags既位? 例如Spotlight?

macOS因為一定裝響journaled file system所以好少會因為absolute path改左而出事,除非係3rd party apps因為種種原因要用absolute尤其係針對Applications folder或者~/Library入面要load野出黎用
想問吓大家記唔記得之前嘅macOS係有得full screen split?

即係撳實左上角綠色燈轉全螢幕

然後用入expose拖另外一個windows入去full screen左既apps到

由邊代macos開始得返non full screen split?
仲有想問吓假如上面27吋下面用mbp個screen

上27"下13"既layout係咪唔可以令到個dock係27吋下面?

已經入左system preference改個top bar係27吋到個dock永遠都係13吋到
依兩日發現當部 m1 mini sleep mode 嘅時候
每隔十秒左右就會有類似 hd load 野嘅短聲一下
唔知係咪正常
咩撚叫優先
intel條用家質素
試下啦

呢度有人燒板姐,冇死人
筆直有限,要二選一
ram好

SSD 可能external
我主要都係用文書多,煲Netflix ,玩football manager,最多都係業餘剪片,係唔係有必要上16gb ram?
咁真係睇你剪咩片,業餘都可以剪4k

如果只係basic 用家,8G + 256 SSD 另加external 都夠啦
我而家都係咁用
最多都係剪下go pro拍嘅4k片,不過都唔多機會整,值唔值得升ram,好糾結
建議你上youtube 睇下人地d review
剪片點都要external drive一個project都幾十gb
升到512gb都好快爆

多ram 多野玩好多 vm, adobe 個堆都好食ram
system pref > mission control > display have separated spaces
想請教下有咩app/軟件可以清垃圾/緩存
唔知點解搞唔掂,已經tick左display have separated spaces

screen layout條白色bar已經放左係27到,不過個dock仲係13到⋯
謝謝 試試佢先
想問有無巴打知Mac個原裝Mail點解會load唔齊啲mail
原本應該有5000封mail
但係sync完實際得2500封
用緊M1 Macbook Pro同埋係Exchange嘅Mail
已經試過rebuild同埋睇sync status
del account都試過
(本身個outlook又short short哋,已經搵緊support睇)
想問咁多位爸打m1 Macbook 用dual mon 開Lightroom 執相,當移個鼠標去張相會變色。大家有冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞