[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Jon Prosser話嚟緊iMac同iPad Air一樣有五隻色

Mini版Mac Pro會似超級厚切版Mac mini
補充iMac個render係純concept,顏色說係source放料

Mac Pro個render 係source放料再變出嚟
話機頂散熱機底放SoC
想問下safari 睇YouTube or Netflix 4k 有時會出句「此分頁正使用大量記憶體」,呢句通知有冇得整走佢?因為都幾常出現
有冇裝過啲system tweaking 嘅嘢?

我懷疑好多人啲不知名問題可能因為用過啲system tweaking softwares 而堆software 又未完全了解big sur 同Apple silicon
其實9to5mac 同macrumors 有咩分別?或者話讀者群有咩唔同
Comment 數就後者多好多
想問下而家買macbook 係咪得返全英文keyboard
冇得自訂有速成碼係d key上面架?
有得自訂keyboard
不過冇速成
嘩屌
期待出罐頭午餐肉版mac
出到五顏綠色搞到我諗起初代綠殼imac
有無usb c hub推介?
白老鼠總有D實驗會整死佢
applecare+ 豪俾佢
iMac出貨量咁低而且體積佔空間咁大,Gay Cook算死草無理由仲整多幾個SKU淨係為左多幾隻顏色
你留意吓無論iPhone / iPad / MBA / MBP 呢幾個有顏色揀既line,都係越低階先越多色揀因為matter of scale

嗰個厚切mini雖然有人會想要,不過好難講傳聞中既mini pro / Pro mini會唔會咁出,對上一次既料係講會有大Mac Pro一半體積而且應該有位插起碼一張PCI卡,衣家呢個form就完全唔match嗰個rumor而變做一隻有幾個drive bay既mini PC
mac pro 我覺得就唔會出細箱版
d 真正 pro 客都係大把野插又要打爆又盛
出番細箱佢地會嫌棄唔買
之前個垃圾筒已經失敗過一次先出番正常大箱
唔會又走回頭路啦
但係mini同Pro中間個距離太大,而唔係個個人都想要iMac AIO form factor
呢個中位mini Pro傳聞好可能係應付呢個位置,而可以同iMac一齊共有部件;i.e. headless iMac
如果係用上面幅圖個form,就唔會有PCI / GPU插,係頂走本身高配mini個位
低配mini就可以出一個NUC box form factor,或者會同Apple TV整合做同一件野
有冇人仲未上 Big Sur? 😀
有冇裝窗口?
我自己都未上…
不過唔上就 update唔到其他野 例如 Catalina 自己嘅 updates 同 security patch...
semi-pro
唯一解釋係 m123 仲未能取代大箱 pro 但又要白老鼠幫手繼續試
咁大箱 pro 就會繼續賣
不過一個唔覺意俾部平一大截嘅細機打殘左十幾萬部嘅大機都幾尷尬
咁都係煙條老尷姐
而且用得幾十皮workstation config除左暴發戶之外基本上係好清楚自己需要部野穩定
點講都好,一部行macOS既Xeon機係一個完整解決問題方法,咩野M系pro desktop短期內都只會係實驗性質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞