[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
不過我承認Tile 有樣嘢創新係crowd-source network
https://fortune.com/2015/06/09/tile-khosla/

早過crwod-source Apple Find My network 出場
美國士多開始賣M1 MBP,1099 USD真係抵到呢
普通用家,M1 MacBook Air 8gb係咪夠做?
普通文書上網睇片同輕用度執相執片都無問題。
用緊2015,想升級了
心動不如馬上行動,m1快2015幾倍。
想搵地方放機
2015版13吋MBP 0.71吋高(有HDMI)
2020版13吋 0.61吋高

如果佢要整番HDMI port
個chassis可能會整番厚少少?
等緊新機有hdmi同sd
最近用mbp用到近視深 又肩頸痛要睇跌打
諗緊加keyboard 同mouse/trackpad 然後放遠同高dd部機用
想問下keyboard除左magic keyboard有冇咩好建議
trackpad用慣左mb 是咪用番magc trackpad好d...
岩岩先換完m1 mbp 1個月多d 又要洗錢...
keyboard就唔洗好勁既
上一部係2012 mbp (年份好似係)(屋企人2手
仲未慣呢部d key
之前睇左logitech k580
見佢仲有mx
打算呢個星期有時間去睇睇實物
但都想睇下各位巴打有冇咩介紹
trackpad我打定輸數要去買 睇黎除左magic trackpad都冇咩可以代替
keyboard 用慣Magic Keyboard可以試下 MX Keys,depends 你要唔要 numpad
Trackpad定mouse 可以去士多試下用iMac先決定
trackpad唔洗揀直接買apple
第三方Mouse標準答案 logitech MX anywhere 3/ MX Master 3
我覺得好低,因為USB-C係取代到HDMI,無乜必要走回頭路

反而SD-Card仲有啲機

同埋加返HDMI部機會變厚
話轉iPad design 應該夠位
睇#1個spec 對比 其實M1 Mac Book Air 同低配Mac book pro 係咪差個風扇同粒電
其實風扇嘅影響有幾大?
部舊MBA 用左5-6年 個mon 開始壞 諗緊換邊部好
利申唔識電腦野
我覺得就睇你點用
chur 爆佢都係會發熱
同埋用得越耐就越嚟越熱就梗架啦
加上香港嘅濕熱天氣
冬天可能無野但夏天高危
機入面其他零件都會發熱架
無風扇焗死哂D熱氣壽命應該會短D或者幾年後郁D就減速
未係一定要換就等下第二代
擔心熱又打算長用又急住要換咪買有風扇 買個安心
本身都諗住等第二代 但個mon 就開始間唔中變色
I see thanks
反而覺得mba 好過mbp, 風扇成日會積塵,少樣機械野會壞
好後悔上年買左mba i5 16GB ram......
早知等多陣買m1
宜家上堂用zoom部mba好熱好嘈
M1 Mac 真係好凍好靜
等出左新機我諗住賣左部16"佢換M1X算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞