[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
呢部應該係2013黎,袋底款所以fusion都無
純HDD日日做門市公廁機用足八年先彩虹波其實算係咁
其實就咁撬mon換隻SATA SSD或者加blade type SSD係唔算太難,不過的確唔太值得整
https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_21.5%22_EMC_2638
你用得部Air頂住先就啦,無理由衣家入部Intel iMac,係唔知隻Apple Silicon iMac幾時有姐
不過佢一有嗰時你可以expect部野會超值,新設計又會幾好丁,同埋可能會升上24" mon
7.0哈aJ1jcyckjtp, https://m.tb.cn/h.4PJv8fY?sm=b1b50c ROCK typec扩展坞拓展适用小米华为笔记本USB桌面转换ipad苹果macbook电脑器pro多接口hdmi转接头雷电4三3mac

有無人用緊呢款?
【教學】用 macOS 終端機快速檢查 Mac SSD 壽命和各項紀錄

https://www.newmobilelife.com/2021/02/26/mac-ssd-percentage-used/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mac-ssd-percentage-used

更多限時免費情報請下載《限時情報王》
http://newmobile.life/ios

大家查咗未
唔該哂
但我唔敢搞terminal
21.5吋iMac全球士多BTO加唔到SSD
唔知有冇咩啟示
送都唔要

佢出 notes 一定話係 third party hub 有事
唔通話所有都出事咩
都係去返果店買算
咁巴打有冇邊個牌子好介紹?
咁都正常
好多人都唔知 至少連Apple QA team 都唔知
我醒起以前有個裝置叫USB killer 好似用相對高壓電搞死部電腦
成日想俾自己有借口買macbook,但自己只係用嚟睇下戲.上下網,好似ipad pro更合適...
如果用intel Mac比較嘅話
我覺得iPad會慳電啲
而且好輕巧 拎去邊用都方便
不過個mon就冇macbook咁大

至於ARM Mac個耗電
因為我冇用過所以答你唔到
但我諗點都好過intel嘅
ipad pro 係完全成熟嘅產品
m1 mac 係白老鼠 d bugs 有排都未清完
純娛樂用途係買 ipad pro 好D
我自己響屋企都係用 ipad pro 多
就算要 WFH 都唔用 Mac 機
我自己個經驗係
如果全日係咁睇YouTube Netflix嘅話
iPad最多只需要叉一次電
但MacBook最少要叉一次
air得兩個USB4 port
pro有4個
唔想要條bar可以等下半年,聽聞新pro會斬走條bar
pro M1 唔係一樣得2個port咩
M1 MBP 13" 都係只有兩個USB4渣
係wor,sor,咁搞法air 同pro真係冇乜分別,係多1粒 gpu core同埋條bar
想問下我喺豐澤用學生價係咪都可以免息分期?
同埋會唔會有現貨,因為都急住用

買袋底m1 air
急就去豐澤問sales
basic spec 多數有
用啱信用卡就可以免息分期
講起耗電
我部macbook pro 2019 16gb
新買到依家都係勁快無電 5分鐘1% 痴線
我返工嗰部都冇你咁食電
仲有風扇pro先有
Air靜過太空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞