[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實係箭咀
部2016 macbook pro 越來越多問題就打柴
大家舊機都係直接賣比回收?
software可唔可以fix呢樣野
mbp m1
用緊m1 macbook pro,想用parallel desktop係咪遙遙無期?
你嘅回收係指 Apple 回收?
2016-2019呢批垃圾而家出面d 2手舖未必收
咁第時換機咪留又冇用賣又冇人收
有試用
送走一部舊機一定係越早越好,除非講緊留俾個曾孫拍賣古董
二手舖咩野都收,係睇你接唔接受個價姐
唔work既Mac都有人拎黎做零件啦,或者拍片道具
吓原來衣家咁撚大鑊
市道唔好真係...
呢個post都叫左幾年講蝶式機響二手市場會狗也不屌,不過我估唔到咁快成真
鼠標係廿幾三十年前台灣繁中Windows 3.1年代已經有咁翻譯
有時又會叫游標/浮標(cursor),不過可以係指任何同mouse無關係既typing cursor,所以特登叫鼠標係當時專門用黎指當時仲係新既mouse cursor
Mac機興用16:10,斬走頂bar底bar的話1:1 pixel既16:9畫面響13" MBP係2560x1440
咁響YouTube之類揀1440p你可以話係optimal
不過,因為lossy compression關係,你揀高過1:1既resolution,俾browser / OS個graphic engine去down sample的話有時係會俾到多d details,所以好難講
Win95開始已經係游標
簡體字版先係鼠標
你咁描述我就複製到個問題

我得一部機裝Big Sur就係M1 MBA(當然係因為無得揀),咁佢只係做portable / remote terminal,所以無咩點擺data同唔會長插2nd drive
咁我特登拎隻擺左好多相既TB3 SSD插去俾佢,就搞到你個情況出黎
左面係Finder用隻JPG個filename做Spotlight search,右面係個真身位置
佢唔止條path無晒directory,連file type都無所以唔出icon / associated app,姐係咩野都做唔到
同一隻drive入面唔係全部file都係咁,唔知有咩條件先會出現 (似random)

我無再研究 / 出去search其他人點解決,似乎係Big Sur睇唔明 / 搞錯一個volume個.Spotlight-V100 database

你個情況有無可能downgrade番去10.15/10.14? 如果你係做野機又好依賴search的話 (老老實實做野點解會上左Big Sur架)

M1 Mac Mini 我有得揀 Big ng Big Sur 咩
條touch bar係咪會搵走?
開心嘅人多定唔開心嘅人多?
條touch bar係咪會換走?
開心嘅人多定唔開心嘅人多?
咁你頭post第二句話「上左big sur」,咁你想我點去理解
anyway... 總之呢個似係Big Sur暫時bug,係OS level唔係file system level問題
我應間閒拎隻SSD插去Catalina既Mac睇吓係咪完全無呢個bug
Sorry for 1999
我都試下搬個raid 去部mbp with catalina睇下先
部16”壞咗 買咗部底配mini 玩住先
除咗頭一兩個鐘之外完全feel唔到慢過舊機 行某啲program仲快咗 CLS
冇撚用 2016機已壞咗
唔收定只係價錢問題?
想問下有無人可以係 M1 Macbook Air 裝到 Sica
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞