[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔知係因為用chrome定係點
係battery health佢又話normal
開下個docker eclipse IDE更下新佢都飛機起飛
chrome不嬲大咬倒水

係班儍大叫正

firefox so fsr so good
firefox好過safari?
我淨係用過safari
https://lih.kg/2361198

Firefox支持資訊審查
咁用返safari 算
Ungoogled chromium會唔會好啲
Time Machine第一次backup先要全部野掉去一次,之後每一次新backup個OS都會scan你究竟有加有改咩file,計完就會淨係掉新改動過去,而你個TM紀錄會有晒咁多次唔同「step」,直到個drive無位為止佢都仲會keep住最舊個backup版本 (呢個方法叫做incremental backup)

網速應該唔需要好好,你同一個LAN之內就算部Mac用WiFi都應該有幾十至百幾MB/s,佢應該係第一次backup先咁慢之後補backup就唔會用太耐
(事實上我呢度係做到MBA響屋企,連公司VPN之際經internet連去公司NAS完成到TM,大概10MB/s都夠如果backup唔太大)

至於NAS同Mac之間點互share互補你可以做多d實驗之後先決定永久方法
有時NAS佢宣傳有某功能,你裝package之後原來唔係完全做到你理解既野,或者你OS/apps唔夾佢
如果你MacBook個SSD夠位,理想係全部data都keep響MB度,而NAS就淨做backup,除非你有其他client devices包括你部iPhone都想access同一堆file,咁先去諗NAS做主要地方 (或者用埋iCloud,複合方法)
回漏;你用Synology同QNAP的話佢地都各自有backup software for Mac
只要你唔係一定要match晒Time Machine功能的話佢係做到OK完善既backup
Synology個OS叫DSM衣家仲響6.2,不過7.0已經beta緊,佢正式出嗰時應該會出埋Active Backup for Business for Mac,呢個超好用,我公司Windows機全部用佢個Windows版黎backup target去隻Synology NAS
1. 唔正常 你當佢iPad standby 就得 你iPad 唔會五日drain all battery 咁Apple Silicon Mac 就唔應該五日唔用都冇電

2. Apple webpage tech specs 有冇佢standby time? 以前好似Intel MacBook 都話可standby 30 days. 你連一星期都冇可以用呢點同Apple 傾換貨或檢查

3. Terminal 輸入sudo powermetrics 留意package power 可貼圖或者Terminal output 上黎睇睇
想自行解讀可google 下佢點用
完全idle 正常可以10 - 50mW power
講漏咗要disconnect all USB-C accessories
最近周圍都講緊呢單野
大家都可自行check吓個SSD損耗
原本諗住買M1要睇定d先了
https://www.youtube.com/watch?v=Pi9FUZE_478
https://steachs.com/archives/55859
查看看你 MAC 電腦的 SSD 還有多少壽命? - 就是教不落
m1 mbp 256gb ssd 12月中買,仲係100%
15“仲叫air
輕就得啦
LG Gram 17吋添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞