[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
24inch係咪無4k
我都諗緊換 mon
心水係牙石 ProArt 24 or 27寸色水行先
Mac專用LG UltraFine就有4K同P3,可以用Mac直接控制個mon,光度500nits
只有Thunderbolt 3頭,可以做埋叉電,但唔可以駁其他機
價錢5.5k

另一隻LG 24UD58都係4K,但冇USB-C有HDMI/DP,同埋係NTSC 72%,光度250nits
價錢平一半多啲,2k鬆啲
見到有兩hdmi,可以駁埋switch
有無巴打有留意最近satechi出咗隻單頭又唔洗插電嘅新hub可以出到4k 60之餘又有齊usb-a vga sd 同lan呀?想知有無伏

https://satechi.net/products/usb-c-on-the-go-multiport-adapter
伏位係USB-C冇得用嚟駁mon,要靠HDMI/VGA

另外Satechi取消咗100USD全球免運費
寄美國以外地方會變得勁貴,要睇吓Amazon有冇呢款賣
有無一個thunderbolt3 / usbc 可以出兩個4K mon嘅hub 推介?

而家我imac 兩個tb3 頭出兩個mon, 有多隻tb3 嘅 ssd 都唔知點插入去
本身有諗過買iMac Pro
但iMac無端端張display spec推高左
就諗住iMac算
點知再彈個M1出黎
結果買左M1 Mini
買左隻Samsung T7 rw得600mbps左右
插M1機?
M1個USB好似bug bug地,去唔到gen 2速
iMac Pro新出嗰時其實幾好丁
佢完善左普通版iMac某幾個缺憾位,例如唔夠Thunderbolt port,LAN port唔係10GbE,單風扇太嘈,前cam畫質,SSD速等等
不過之後出多一兩次iMac更新都已經慢慢下放晒去 (除左雙風扇)
衣家無貨應該代表生產已經停止,新AS iMac可能好快上市,未必需要等到六月WWDC
最穩陣係CalDigit TS3+
https://www.caldigit.com/how-to-set-up-dual-monitors/
除非你兩隻mon都無DisplayPort
嗰個算唔算伏位呀
隻hub已經有齊analog同digital video output,無理由仲有人會期望個type-C passthrough可以都出mon
事實上我好似無見過淨type-C既hub可以passthrou 4k60hz DP alt mode,因為4條lanes已經用晒type-C頭8條TX RX pin,淨番兩條data pin俾隻hub其他port用,姐係USB 2.0速shared
咩都好丁
除左價錢
個價係離地,不過佢係俾足料
5k mon唔駛講,Xeon,32GB ECC大DIMM,NVMe SSD RAID0,四TB3 I/O board,內置AQC 10GbE NIC,成部野一買番黎已經好好打
香港好少見,不過歐美經常有舖頭袋底iMac Pro做折 (當時普通iMac5k標配仲要Fusion Drive,而iMac Pro標配孖裝SSD起跳)
所以個價咁貴都有諗過買
不過個陣比較窮
結果拖拖下變左M1 mini
1/8價錢
我自己嗰時就係2017年六月WWDC之後要二揀一決定即買iMac 5K定等年尾買iMac Pro
結局唔想等所以入普通版,不過打爆升i7,升RX850,轉1TB SSD加埋Care已經接近三皮,仲要街外買SO-DIMM都要成千蚊一條16GB炒價時段
響嗰個時空去睇,iMac Pro俾多一萬幾千再拎多唔少效能其實係可以考慮,而且佢仲可以再向上config多幾個core同RAM量,內置10G NIC同多兩隻TB3係令到I/O無樽頸
嗰個moment仲要Mac Pro未出爐,touch bar MBP又成舊屎咁
m1機 開頭以為TS3+問題 但係直插macbook 都係咁
掉轉反而得架,有人試過插去TS3反而拎得到極速,因為呢個setup會由個dock內置Thunderbolt controller去負責USB bus嗰個環節
有咩hub比較萬能
我ts3+ 同macbook 都插過係一樣6xx左右
郭明錤係咪玩野,佢預計埋Apple 2030-2040年會出咩
2022: mixed-reality helmet
2025: augmented-reality glasses
2030~: augmented-reality contact-lens
我自己無type-C SSD所以無follow點解決
macrumors有呢個post都算多人討論,你可以睇吓
https://forums.macrumors.com/threads/usb-on-m1-macs-isnt-actually-10gb-s-also-definitely-not-usb4.2269777/
有咩卡現金回贈高? 想入手袋底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞