[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
間舖唔收
真係唔好諗住用iPad Pro代替Mac
今日雙開PDF改嘢嗰時竟然同我一齊reload
俾多次機會,10分鐘又reload過,啲修改內容仲要未save
聽日返工先拎部腦嚟整
騎劫問吓,有冇巴絲有係肥花之類放Mac Mini,諗緊點試機
2018都唔收,諗緊部2014點算
都唔望靚價,係買完部M1都開始冇掂舊Mac
睇買家信唔信得過你
未出m1之前放過2018 mac mini,過左保對家都無check,要check既Mac mini都幾難攪
我就將部2014mini裝windows用,主要用嚟聽歌
鬼叫Mac裝唔到winamp
我用來做tv box........
有得諗喎
陰公囉
我咁岩都想問呢單野,希望apple 快d 解決,之後更新
老美AOS refurb store開始有M1 Pro
有條撚樣BTO左隻8GB RAM + 2TB SSD仲要退貨衣家有一隻響度
呢單野要持續觀望
照計好難有一個infection vector可以M1咁新咁niche就令到三萬個user奶野
仲未有人講清楚exactly係點發生,各方淨係有提做緊咩野去防
Apple話revoke左個developer ID係一回事,咁係唔可以確定隻野個payload有無行,或者本身個vector有無堵塞

(樂觀d睇,今次係牽涉Javascript / API,姐係應該唔關Apple Silicon或者新macOS kernel安唔安全事)
btw PSA:
想check自己部Mac有無奶野可以睇兩個地方有無俾隻野寫左兩隻script,有就中無就OK
/tmp/agent.sh
~/Library/Application Support/verx_updater/verx.sh

試左插隻SSD去iMac 2017 10.14.6,無事
咁係確定響SSD root個Spotlight index係無corrupted
應該唔可以改呢個behavior
內置split view因為強制full screen而又出出入入好多step搞到好多人唔鍾意用,包括我,會去用其他3rd party apps代替
認同內置 split view 唔係咁好用,我平時都係用 Rectangle 來將啲 apps 分 2半一齊睇 (有自動隱藏 Dock 其實同 full screen 都只係差條 menubar)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞