[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
木馬黎架喎
你有無download過咩野垃雜3rd party apps或者browser extensions?
patch左近期好大鑊嗰個sudo bug
就算未上Big Sur既Mac,各位都應該即刻裝最新嗰個security patch (Mojave同HS都有,舊d唔知有未)
個人覺得想用耐啲嘅就打爆16gb ram
check左,Catalina都有
可以的話盡快裝
好想中個電池bug

部機用咗4年 上次去check電池健康話未低過80%唔比換電
3rd app / browser extension 果d乜都無
佢唔係個個網都redirect, 只係會出現係部分網站,例如某discuss, sina 等等
DNS 問題?
https://support.apple.com/en-us/HT212177
hmm睇黎最舊都要Mojave先有
個patch各位可以的話盡快裝
唔裝係有存在風險
eg. 即刻被爆格變root放木馬,全個系統gg

你貼低一兩條會redirect去嗰度既link俾我地試吓
有時有可能係個別website佢server嗰面php俾malware改左code
建議裝個bitdefender scan 下
我Air 256GB,day1嗰時test有2300 write 2800 read
你放野好滿?
16年部mbp都食幾多replacement scheme
mon出過事,keyboard出大事,而家電池都出事
換款第一代
利申 中咗mon換咗
08 Mac Pro頂唔順最近換左M1mini
有少少問題想問

M1 mini 開lihkg app會撞我個藍芽speaker
係我個speaker問題定
lihkg 個app問題定係
M1 個BT firmware 問題

有啲iPad/iPhone app無得放大resolution
係咪得split screen呢個方法放大(我主要用黎睇下漫畫同片)
IT白痴唔係好識D咩DNS host file, 可以點check
我暫時睇,覺得應該真係嗰幾個site既php / wordpress唔知咩原因被植入code,有部份php malware會響個用家load page嗰時發動,咁呢個redirect page係搏人click OK咁會有其他phishing後果
另外我google左吓,似乎discuss係唔止你(macOS)見到咁,包括其他平台既人

你可以做既係先清晒所有browser data同 cookies (history應該可以留)

利申: 門外漢,有其他巴打睇得明發生緊咩事請更正
唔該晒坦巴
真係嚇鳩死我

明明部電腦只係做正經野同online payment, 一個古怪網都無上過
如果咁都中毒hack曬d data
個人會好崩潰
你係其中一個browser (safari/chrome) 定全部browser都會redirect咗去個個網站?

可以試下第二條link個啲方法 check下個browser係唔係有啲奇怪嘢

IT9最終解決方法係重新起過個macOS (backup晒自己啲嘢之後)
如果你經常要去呢d咁既website,要裝足少少adblock之類既野
另外你部mac會唔會有啲特別嘅app plugin ? 都有機會係呢啲嘢
我之前就check到公司有個同事個adobe cc裝埋啲淘寶買嘅plugin搞到部imac會不停連出去挖礦
我只係用safari, 成部電腦無裝其他browser同app 所以試唔到

Btw,我untick咗個allow notification好似真係無事,多謝你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞