[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
因住夾爛個mon
咁岩單核一模一樣,多核又齊頭 2倍反而好似有啲假
但應該最快7月先出M1X MacBook Pro
同一粒 U 跑幾次都唔同分喇,唔會幾千分都跑到一模一樣掛,差幾十都會喇
工作需要用ipad 搭MacBook Pro 兩個mon 改練習
(因為一方面想用pencil tick,另一方面打字比comment)
但係用preview 好難寫個完整既字,一寫好多時就以為我要修改個條線
想知有冇方法可以解決依個問題
其實好多人估意放流料
呢個網有足夠嘅動機去放流料

而且佢嘅數據真係好suspicious
用緊sidecar?
好似俾用Apple pencil 架
我係用緊sidecar
準確少少咁問
係preview 依個software 可唔可用pencil 寫字 . . .
https://support.apple.com/en-hk/HT204975
可以,不過要用Continuity Markup呢個功能而唔係Sidecar
應該唔牽涉到Preview.app,或者應該話用markup嗰part響iOS已經handle晒,咁響macOS呢面你可以用任何PDF software去加野打字
好, 我一陣試試先
once again 唔該哂啊
3月唔知有無新野出
以前3月興會出iPad (Pro)
不過衣家Apple都無晒release schedule可言 (可能除左iPhone同AW)
AS Mac的話我估要等WWDC先出M1X,咁之前都唔會有Mac出,因為應該唔會再有機款用衣家呢粒M1
原來個os 係macOS Big Sur 做唔到sad
諗住買新mbp m1,因為筆直有限,大家建議優先升16gb ram定係轉512gb?
咁不如買air 16gb 512GB
差唔多價錢
???
應該Catalina都已經支援,咁Big Sur都繼續做到
我自己無試過用不過我今晚會玩吓 (用Big Sur M1 Air + iOS 14 iPad Pro 10.5")
未必考慮air,電池又細啲,重點係冇風扇
睇review好多都話長時間full load個風扇先會發揮到作用
長時間full load效能大約會快air 十零%
睇你有冇咁嘅需要
呢排用AirPods發現唔識喺iPhone同MacBook之間auto switch,只係識MacBook跳去iPhone,AirPods已經係最新firmware,有冇得搞?

m1 macbook air , 無關機,就咁合埋,咁既去電量算唔算合理

我抆火牛得半日張graph係咁,睇落好似差唔多?

https://sensei.app
Sensei 1.4.1出左monitor功能beta (其實以前開過不過收左,衣家又開番)
大概係同iStat Menus差唔多,都係放icon去menu bar度display system stats,click入去有drop down show details等等
個感覺無iStat Menus完成度咁高,不過個customization好似幾有potential
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞