[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
裝左HOMEBREW未呀
同埋果個WARNING 搵一搵就有解決方法 https://stackoverflow.com/a/65493486
無IT 底既 緊係等人地白老鼠試晒
到有解決方法先開始搞啦, 除非想搏整壞搵精靈
所以又話disable Spotlight又disable SWAP嗰d根本係自損十萬殺敵一千
用就用啦,晨早知道買M1就係做白老鼠根本
唔係話I唔IT 底,而係順住個error msg Google 落去既精神都冇
其實就應該sit back and relax
都岩, 有IT底都可以等人地做白老鼠
暫時我睇過最有說服力個解釋係improper TRIM implementation
係OS / file system level問題,可以低層面去到AppleT系chip開始用既SSD controller有關 (M1開始呢一part係SoC)
唔肯定關唔關事,不過係Catalina / Big Sur先開始用/改既APFS同local Time Machine snapshots呢d都可能係誘發原因
睇表跡應該唔關事: SWAP / iCloud / Spotlight / Apple Silicon本身
就算知都未必搞到啦, 都係等UPDATE算
咁要煩自己FIX BUG 不如用WINDOWS

我部袋底Air:
12月19 (33日) = 73GB/日
3月1 (103日) = 62GB/日
仲仍然係一個幾高既數,以我用呢部野個頻率唔應該有咁大data I/O出入
前後因為更新macOS炒左重裝過三四次,不過計晒成隻256GB SSD zero-out過晒都唔應該有呢個量
兩個月data written 1.18TB 多唔多
adblock for safari 有無人有好介紹? 家下用緊個個有時睇youtube 會黑畫面
有冇人up咗11.2.2之後部機食電咗好多
adguard?
YouTube 呢幾日又改咗廣告演算法,又要等啲Adblock 鬥快搞

我就一直用緊Adblock Plus
yes ar , 轉左幾個都係咁,用chrome 就一d 事都無
隔離update咗11.2.2之後log in唔到部電腦...reset咗password都係話錯
update咗11.2.2之後log in唔到部電腦...reset咗password都係話錯
想問大家有冇咩app推薦一定要裝的?
同埋PDF通常用咩app edit?
你reset password呢一步係exact點做?
原則上M1 Macs要出去recovery mode度先可以徹底做到
15年retina MacBook Pro
1.18TB少到爆, 可以忽略, 人地幅圖講緊150TB已用3%, 即係兩年幾就耗盡.
按你用量持續落去你可以用二百幾年.

一出就買用到呢家,算正常?
已經log到幾十TB或以上嗰d真係有少少alarming
就算唔理會個情況有無誤鳴/報大數,淨係將佢地同普通用家比較都已經高出幾十倍以上
如果我會用自己部M1 Air個6.23TB做baseline的話,你係低好多;
不過如果用以前Intel Mac尤其係SATA年代做base的話,就似乎係高
唔知,好難講,只可以同其他同類M1用家比較係有意義
M1 SSD用TLC NAND就3000個CYCLES
簡單公式:
3000 X 你SSD容量
-------------------------------
WRITE USAGE / 時間

例子:
3000 X 256GB / (5TB / 2個月) = ~307個月(25.6年)
見d 報導講到好災難級咁。 明白哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞