[Mac撚] 用家/買機集中討論(60) Bug Sir鑊氣停不了

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
然後厚切版先係Mac Pro
Full size Mac Pro Max

我整完之後成晚係咁,就咁冚埋蓋only
有無人有買grams28嘅macbook袋
啲qc點依家1100hkd值唔值得買
用咗個幾星期覺得點?伏唔伏?
各位師兄我唔想上 Big Sur, 只係想 update more info 入面既野

但係撳咗install now 之後,Big Sur 個 Upgrade Now 制就灰咗

我想問如果我撳 restart now, 佢係咪會連 Big Sur 都會一齊裝?
唔會呀 你禁完upgrade big sur都只係會down個installer app落嚟 要再開個app禁先會更新
咁我放心 upgrade 喇!thanks!!!
但開機有big sur 聲
新用家有問題請教下

想問我明明喺finder偏好設定入面剔左顯示外置磁碟
但係點解我插外置又唔見有icon顯示?
但係我finder左邊個tag又見到有外置硬碟
Catalina響十二月個security patch都加番個startup chime
Finder > Preferences
第一個tab General係剔俾desktop
第三個tab Sidebar就剔俾Finder Sidebar
我覺得呢個聲好煩
宜家次次熄公司機之前都一定要mute咗先
如果唔係開機會勁大聲
(即使只係開咗一格音量)

我自己部機都一樣係咁
但唔知點解會細聲好多
所以熄機前唔需要專登mute
可能可以自己換唔同色嘅殼
逐個sw 咁剷, 真唔得就洗機
唔信stock big sur 都會出事
就係喺General剔左desktop但係桌面唔見
但係又唔係detect唔到
我插外置又會喺finder sidebar度搵到
Cap screen嗰啲全部出唔到喺desktop嗰下怪
無乜問題,但用電感覺上快左
我冇呢個選項
用緊10.15.7
依個聲真係好討厭
以前唔知邊個版本整走咗
去到Big Sur出咗之後加返
但連Catalina都喺更新入面加埋
有無信用卡迎新優惠推介?
閹走左其實係令到trouble shoot嗰時好頭痛,成日唔知部野boot起緊未
有某d boot sequence tool係要boot兩次,佢無chime係令到你好難確定boot左幾多次
anyway,響user角度無chime可能係preferred,始終部Mac無事無干就唔需要個chime
macOS Big Sur 11.2.2
macOS Big Sur 11.2.2 prevents MacBook Pro (2019 or later) and MacBook Air (2020 or later) models from incurring damage when they are connected to certain third-party, non-compliant powered USB-C hubs and docks.

Big Sur出更新都真係幾密吓
同埋我都唔知有hub/dock可以永久損壞部Mac,而係可以經software update去防止咁撚得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞