(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我excel淨係入weekly major lift既result 例如 推胸 引體 ohp squat dl
但gym入面開excel好唔方便
所以想知大家平日練野果陣係點操作
lm睇自貼
想問下各位 我唔知係咪半個月前操腳做lunges定squat用錯力 右邊腳踭唔舒服 半個月前嘅有一日落床痛左一下之後就無再痛 但呢半個月就係唔係咁舒服 時好時壞 例如坐耐左起身或者行得耐隻腳踭就好似扯扯地 但又唔係痛 我諗應該唔係筋膜炎 但都發覺要去睇吓廢事手尾長 我應該睇物理治療,跌打定睇中醫做針灸呢?有冇人都試過
BODYWEIGHT引體加Deadlift
係咪睇骨科?
骨科專科/肌絡科
將背既volume加得多過胸 都可以背做rest pause胸唔做
溝條做gym嘅囡囡 送埋俾佢
平時最平已經71%
11/11可以平到幾多?
同問 去唔去到90%off
progressive overload模式一問
想問邊個加weight方法合理D
例子
例如我玩開5-8下, 3組
我比盡可以推胸推60kg 6下
我應該第一組留力直到3組都可以8下先加細餅
定係第一組爆盡8下 第2組drop weight 去返5-8?

scenario 1 留力:
set 1 : 60 kg x 5
set 2 : 60 kg x 5
set 3 : 60 kg x 5

之後就每次1 rep 1 rep咁加 , 直到全部8, 就加餅仔
下次
set 1 : 60 kg x 6
set 2 : 60 kg x 5
set 3 : 60 kg x 5
如此類推

scenario 2 全部比盡:
set 1 : 60 kg x 6
set 2 : 55 kg x 7 (60做唔到5下所以drop)
set 3 : 55 kg x 6

下次練就每組獨自計 做到8下就加餅
set 1 : 60 kg x 7 (可能淨係得呢組進步到)
set 2 : 55 kg x 7
set 3 : 55 kg x 6

求指點
想問下如果啞鈴推胸每邊推到48kg 8下 算唔算ok
但推bar 都係得100kg
但我計埋home gym玩左差唔多4-5年
xx kg 推到100 kg 幾下真係唔係講笑, 加油你都做到💪
勁過7x kg leg press 五餅
認真練好barbell bench press 坐底推2餅半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞