(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
唔飲
飲食呢
食得普通 一日食兩餐 中午晚餐 有時仲用蛋白粉代替添 一星期得一日cheat day 平時珍奶都唔敢飲
https://www.instagram.com/p/CBM4EPFp6Xb/?igshid=1ltahxzibi9i
咩叫普通 學下計卡路里 食得兩餐唔代表食得少卡路里
同埋唔好cheat 學下refeed/diet break
識好多人cheat day係痴撚左線咁食
利申無cheat day 日日想食就食
食嘅問題
真 然後話自己戒口戒得好清但減唔到肥
我就覺得cheat day痴線咁食係無問題 , 唔了解cheat day 原因先會屌人狂食 , 平時戒到口就絕對無問題
有cheat day都修到身果啲咪明件事係點run
咁講緊係講啲cheat day又修唔到身果啲
cheat day 係用黎干擾BMR減慢 , 防止體重反彈
心理作用
每隔一段時間一餐半餐cheat meal唔會影響BMR
正正經經做好飲食嘅一餐半餐食多左緊係無問題
其實我都係想講啲做唔好飲食果啲
補充多一點個人意見
Cheat day唔代表可以暴飲暴食
健康飲食將身體變好嘅功效係要長時間先可以達到
但暴飲暴食帶來嘅身體傷害eg oxidative stresses, hormonal disturbances呢啲係acute effect嚟
自己睇路啦
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26355033/

Excessive caloric intake acutely causes oxidative stress, GLUT4 carbonylation, and insulin resistance in healthy men
你攪清楚咩係cheat day先啦
哦 即係無計傾
我就覺得cheat day痴線咁食係無問題 , 唔了解cheat day 原因先會屌人狂食」
Cheat day痴線咁食
有諗法
留名學嘢,今日cheat左
搵左一堆link話咩science based behind cheat meal
一係就無reference 一係就引啲唔關事嘅journal
我真心想知cheat meal點實際boost BMR
就算係cheat meal都唔應該痴線地暴飲暴食啦下話
Ching 好撚勁
我以前 cheat day 會食 double , 不過而家改左碳循環 , 感覺自由啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞