(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我飲mp 唔覺有爆瘡問題
各位ON WHEY 5磅買開幾錢呀?
飲開mypro,點飲都唔爆
我其實覺得all max同myp 差唔多
Myprotein飯飯味都好假
又沖唔融
唔知想點
最平買過43x
大多數時間係47x
最近一次好似53x
最平無計喇 買5kg 除返開 3蚊 23-25protein
咁應該我問題
有冇ching因為gym而有生長紋,點先可以快啲好返?
做gym三個月,可能新手進步得比較快,喺二頭肌內側,屎忽同腿後側都有一條條紫紅色嘅生長紋,唔痛,少凹,上次睇皮膚科問咗醫生話係生長紋,但醫生唔醫呢啲冇危險嘅野,話時間會撫平一切
但呢啲生長紋太核突了,我接受不了,唔知仲以為我比人打

未試過因為任何食物而爆瘡
但我牙妹飲過我myp/ON都爆瘡
但mars無事
美容院有針轆or 激光去紋
請問各位Ching
我係個操咗6個月左右嘅新手(中間因為武肺停過一陣)
後尾復操上返以前嘅重量。但係而家做開嘅重量已經係一個月冇加重到,亦都感覺肌肉冇點大到。
想問下係咩原因?係咪唔夠progressive overload?
Detail啲
1. Bro split, ppl?
2. 操得幾密 幾多個動作 做咩動作
3. 飲食點
4. 睡眠點
你地食水果係有乜purpose定純粹當carbs
我從來無食水果 但見好多人會食
thanks Ching
我係
day1 胸 二頭 肩
day2 腳(有時skip
day3 肩 三頭
day4 背
(*因為想個膊勁啲,所以會一星期操3次)

通常每part操6個動作,每個動作3-4set 10-12reps
關於動作就
例如:胸就夾》推》夾》推
肩就推》飛鳥》推》飛鳥

原本想操8日抖1日
不過因為忙,有時一星期操3-4日。多時間可以操6日。

飲食就keep住食多蛋白質(不過好似都係唔夠體重X2),前排想減脂就夜晚唔食白飯,而家食返澱粉質半個月都冇見力量有提升。

至於睡眠就都算瞓得飽,多數23:00-00:00瞓 然後8-9點左右醒。一星期會可能有一次過2:00瞓。
好似傷TFCC點搞
食水果都要諗purpose cls
我唔鐘意食
基本上任何水果都唔食
上網search fruit macronutrients 都唔覺有咩特別
但好多人都會食 問下係咪有咩好處
純粹好食有益
我都係單純好食
試下減量 同埋唔好全部都做10-12rep
Big lift,講緊squat,dl,bp,ohp 呢啲應該3-5rep同8-12rep都練
Btw你看似好well organized咁練 但其實都係無目標咁練 玩左半年就撞平台期 係時候認真對待訓練課表呢樣嘢
thanks a lot! 聽日開始再tune下個課表,同埋推高個training volume
我個課表係PPL 6日,下半身目標係想練力量,如果咁樣排的話可唔可以比少少意見? Hamstring 會唔會太少set?
2日Warmup都係: Leg extension 2*15
Leg 1
Squat 5x5
RDL 5x8
Bulgarian Spilt Squat 3x12
Seated Leg Curl 3x12
Farmer Walk 30 Steps x3
Abs Crunch 3x15

Leg 2
Deadlift 4x4
Leg Press 4x8
Hack Squat 4x8
Kettlebell swing 3*20
Farmer Walk 30 Steps x3
Abs Leg Raise 3x15
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞