(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想問做咗個半月gym重5kg會唔會太快
但係身型望落無咩變化 擔心重咗喺啲肥肉到
有無咩方法可以儘量減少重落脂肪到
飲食方面 正餐照常 無咩節制 每日會加多個大約900kcal嘅自製mass gainer 同一杯protein 有時會食宵夜
一星期三至四日gym
本身186cm 64kg 而家69kg
唔駛擔心
一定係肥肉嚟
係計卡路里就全部計哂
唔好「無咩節制」再加個900kcal gainer
師兄呢隻咩APPS 有圖有字有REST TIME幾好咁
唔該
因為成日都要喺街食 所以有啲難計數
我儘量試吓
你認真計下
計多幾次你就知大約食落肚果啲有幾多卡幾多protein
返工好難食得夠
lunch食唔到太多 會眼訓做唔到野
又唔可以下午荼拎盒飯出黎食
JEFIT
App store有
幾好,自己set workout
下午茶可以whey protein鮮奶麥皮
Cls兩個月就諗類固醇
可能趕住big event果啲
結婚之類
認真 建議多睇基本重訓同飲食概念 做好個form 學下肌肉感受同發力 認識下咩叫compound movement

懶嘅睇下高質健身page/youtube去學

而唔係一黎第一下唔識就想跟人地比賽運動員用藥做到至死方休 以為人人咁做就做到健美先生

到時玩壞左先知驚就返唔到轉頭了

要學操野先要操好心態同埋概念

利申:肥仔
想知點解會話佢係overtrained
佢話自己唔覺攰又唔出汗
真心唔識想學野
力不從心但個身體又唔是好攰
所以我覺得佢係cns overload
個人認為身體可以承受嘅訓練量係比想像中大
但CNS可以承受嘅訓練量係比想像中細
呢個係咩app
瞓得差 壓力大都好易做成CNS fatigue
爆cns聽得多,但真係唔知點先叫cns overload
可能爆左都唔知
bench press真係好撚弱,我諗1rm最盡都係去到90kg

squat同deadlift就反而易d上

myp 個隻黑糖珍奶有冇人試過
Ig serch
big_johnny_chung
條友有YouTube 翻譯channel
類固醇依家野冇返3-4年堅操bass、詳細資料搜集/專人指導,咪撚諗

真正科學健身
本身bench好難上好睇你肌肉量
爆cns咪即係overload左
字眼唔同啫
個人覺得cns fatigue會好明顯反映喺grip度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞