(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想請教大神們
平時如果單獨練胸既組數係25組

咁我玩PPL既時候係咪應該練少過25組
拎起件衫睇下個腹點都有掛
點解嘅
利申 新手
操你既野啦 理人地
一星期25組咁多 ? 練輕磅為主 ?
佢唔係睇下個進度
佢係拎起件衫一到做
又行黎行去
究竟係憎佢拎起件衫定憎佢行黎行去 ?
單獨練胸的話得一星期一次
25其實好少咩
都係5個動作 x 5組
件衫keep住拎高咁行呀
Gainer 成份係垃圾
而且啲營養標籤寫得好古惑
新手容易中伏
無你想像中咁抵飲
想上磅不如學下/思考下點樣調整飲食習慣
點都好過飲gainer

https://youtu.be/BMlkRzK2eh4

如果新手想買supplement
建議買protein whey
有乳糖不耐受就買 isolate (無乳糖)
雲尼拿/朱古力味實無死
(creatine/維他命B+鋅都好有用)

未買過可以試下iHerb 買
好多牌子選擇 送貨好撚快
唔想諗就試下 ON (Optimum Nutrition)
https://hk.iherb.com/pr/Optimum-Nutrition-Gold-Standard-100-Whey-Double-Rich-Chocolate-5-lbs-2-27-kg/27509?rcode=YOC1743

Hardcore啲可以買MyProtein原味粉(即係無調味)
但係要等時機 有時會做70% off (常駐50% off)
江湖傳聞 雙11 時會有discount
可以等多幾日
https://www.myprotein.com.hk/sports-nutrition/impact-whey-protein/10530943.html
Thanks 師兄
Whey加麥皮啦
平好多
好的 Thanks 師兄
食晒成包 2g protein 都無
碳水同油係主要成份
有冇人著 MYP既 JOGGERS? 容唔容易洗到 "WEAR"左
點解不論掌上壓定引體上升,一轉單手就難到仆街?要點練
屌你老母
輕放啊
日行一萬步
13% 都有肚腩 會唔會係部機有問題或者你肌肉量低呀
你係咪平日唔食早餐 , 但之後第一餐就食高碳水啲人 ?
有時inbody 都唔可以盡信 我信鏡多過inbody
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞