(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我好少cheat,純粹今日特別日子
如果想開心為什麼需要等
Cheat day瘋狂食高protein既肉
再食少少香口野過下癮
cheat day 真係好似集中營放監咁 , 由朝食到晚
有冇港島snap巨巨可以帶操
平時得自己一個操
等左成日人生ching都未入黎幫手解答
初期即係啱啱做gym?
玩一兩個月就用類固醇?
Refeed/diet break比較好 同埋metabolic adaptation比你想像中影響得少
又話嘈交要自貼身材 得frog ching係真男人
仲有增肌帶來嘅額外能量消耗都係被嚴重高估
除非短時間落爆左幾kg lean muscle mass出嚟
否則肌肉量上升帶來嘅額外能量消耗都係唔多
好似係
小弟181cm 78kg 體脂21.6 , 隔日做gym,做左兩星期gym,都係推拉腳咁

每次都有記得重量,但感覺好似力不從心咁,呢個星期做推最後一組又酸又無力,肌肉感受度無之前咁明顯,汗都無滴,返到屋企又完全唔覺攰,想問下咁係唔係正常?
You’re overtrained
Ching識d野
睇落去你一開始個volumn 太高
Deload完再重新plan過programme
減動作 減組數
明白,多謝師兄
想知你PPL做幾多個動作 同埋分別做咩動作
想問下胸推點做重啲? 同埋做完兩組動作就好快攰 點樣可以改善? 唔該師兄
Pp減一個動作/每個動作減一組
組間抖耐少少
新手嚟講你咁樣操可能volume太大
知道,唔該晒師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞