(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
得個樣架炸
新手想問下以下one arm dumbbell row 有無大分別
平時係gym 我就扶住個架做(即係第一個)
但見好多師兄都有唔同玩法
巴打加油
我打算行16week呢個 但每個星期加多一個accessories day
將佢變做好似Jeff nippard之前段片講咁
大家係邊訂奶粉 就飲晒。或者有冇香港既門市係抵買
prefer 平, 但唔想要myprotein, 想要溶得好既粉
myprotein 隻花生醬真係好好食
想問下佢個training maxes係點計?本身嘅1rm?
我好細力跟佢個training maxes嚟計一定做唔到
好on9咁搞錯以為今個星期係deload
仲要做左成個星期先發現自己on9左
計百份比架喎
同埋 free program 多數預初中階

咁樣 我而家一個都做唔到
呢個應該係人地嘅1rm 你本身有無玩開big3先
有啊 所以呢個係要改做我自己嘅1rm 之後再計日常volume?
我應該冇理解錯?
Sorry初試powerlift
佢呢個係excel定點 你計返自己1rm入去會唔會幫你轉左d數字先
好多種玩法的 最常見一開始拎1rm嘅60-80%推5x5
操得好睇,唔一定要玩big3
基因佔6成
Push 1 pull 1 leg 1 用5x5 代替原本big lift
Push 2 pull2 leg 2用返你自己原本練法
唔知你係點
我係push 1就玩少rep數(3-5)嘅bench press
Push 2 就玩返多少少rep數(可能8-12)嘅bench press咁
係啊轉番自己嘅1rm 佢就會幫你轉埋你 training 要嘅重量
記住要mon 住你accessory嘅volume
因為佢big 3 嘅volume 都唔少
你額外加嘅accessory都係宜少不宜多
有冇巴打有玩weightlifting大家交流下 呢度好似好多巴打都係bodybuild同powerlift
想問下rest 係咪都要啪粉 維持返每日蛋白質需求
係呀日日都啪佢老味就啱架啦
試過買番黎個奶粉袋穿窿
屌佢老母
所以我唔會再買佢5kg
寧願買兩袋2.5kg

我加多一日accessories 都係低Volume做下少少hypertrophy嘢
既然時間許可 , 咁不如用番hypertrophy routine , 本身hypertrophy 已經有3大動作
有玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞