(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想問creatine load完一星期之後係咪就日日無論操唔操野都要keep住飲?
我見有人好似係會cycle咁飲, 即係過一排會停一停之後又再飲返
如果停飲之後除左無咁上力同少左水之外係咪無咩side effect
我想問下bb row正手同反手握有咩分別?
既然反手可以收得更後咁點解唔全部做反手?(本人一直做反手,正手冇咁好feel同手腕唔舒服)

同埋俯身呢個動作既然會令下背壓力大,咁點解唔全部做趴係度row嗰個版本(有野墊住上身)
1. 反手二頭壓力大 做得太重有機會傷二頭
2. Chest supported row的確係可以拎到bb row大部份嘅益處而技巧上嘅要求無咁高 純粹想練肌肥大嘅話真係可以唔駛練bb row
所以大家都係日日飲, 操唔操野都keep住飲咁?
想問下師兄,個drop set, triple set,compound set 係點加落個program 到?例如我係週期week 1, rir 3, 例如我compound set做barbell bench press 同dumbbell bench press. 咁我係咪兩個動作都做到rir3就ok,定係dumbbell bench press要做力竭。🙏🏻 定係通常呢d都唔會加係week 1
我會final week先rir 1/failure 第一個星期mainlift同accessory都係rir 3
唔該師兄✍🏽
咁我想問喇 點解啲人又做pendlay row?
對lower back同rom要求大咁多辛苦咁多
唔辛苦嘅做嚟做乜 學大媽fing下當做咗咪得
不過因應自己程度做幾重同做咩動作唔好整親
Btw我鐘意正手多啲 對pull up同grip有幫助
我以為係因為型啲
冇得借力難好多
不過通常concentric explosive 沉肩
Eccentric就放鬆唔hold 撞pad bombom聲
少不免會俾人覺得懶型
離心果時一野炸落去
順手練埋推🤤🤤🤤
台灣出珍珠奶茶味唔知香港有冇

183 ,74KG想減脂增肌, 真新手...
一星期係屋企練4日左右, 每次1小時左右
同一日一餐+練完之後飲奶粉, 因為唔想食太多蛋...
想問下呢個餐單其實會唔會少左D 澱粉之類,因為想減走個肚又唔想食太多澱粉, 但冇澱粉又升唔到胰島素帶D營養運比身體增肌肉
同埋係屋企練, 個重訓應該點排個時間表好?
有BENCH同10LBS 15LBS 啞鈴
同埋點想先可以FEEL到練背同胸個感覺, 通常練二頭三頭同腳係最有感覺...
一餅是咪25kg
cable sit row 同 iso lateral row有咩分別
練背既話兩個都做埋?
20kg
我拉8餅!
160/20 = 8
LM
痴撚線2日WEEKEND無上線就多一個POST
全靠人生師兄 帶旺個場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞