(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Hypertrophy routine 係用big 3
但係個frequency完全唔係同一回事
佢個program bench 4日 squat 3日
仲會有 daily undulating periodization
同有d唔同嘅variation
俾你有多d機會熟習big 3 動作
認同 同埋想專注力量 只係好似想Jeff nippard段片咁樣講力量上之餘mass/physique都會有進步 其實即係powerbuild
想問下巴打你有冇plan幾時入taper week? 我見重開返都冇16個星期
weightlifting好有型巴打係啱啱玩定玩咗好耐啦?
有無巴打都係飲肌酸會易屙點解決好
仲有成大罐
玩左幾年都係好廢
係好講求mobility同技巧

目前snatch 85kg C&J 110kg, 基本上女子組都贏唔倒
正解,不過我追緊力量所以2日都係5x5,卡關的話就轉番1日力量1日肌肥大
https://liftvault.com/programs/powerlifting/calgary-barbell-16-week-8-week-program-spreadsheets/

你試吓睇吓呢條link 應該會見到有埋taper week
記住要係google sheet 裡面撳make a copy 先可以改big 3 max
想請教一下
做stronglifts 5x5,
每日的PROTEIN INTAKE係咪都係 2g/kg 左右
新手想問下關於full body training programme
小弟開始左做gym幾個月
自己本身係分胸+二頭/背+三頭/肩/腳,4日,但因為開始忙,一星期得返2日,想轉全身ge training programme
Google睇左幾個programme,好似唔會點練後三角,咁會唔會唔好?因為我想focus練多d肩

我自己做左d整合,預一星期做2日,全部都係3rir 3組 休息1分鐘,有無咩動作轉其他會更好,同埋點解唔該曬
一日:
Bench press
Pull up
Squat
Shoulder Press
Lateral raise
Incline stretch curl
Skull crusher
Crunch

另一日:
Incline bench press
Db row
Db incline row/face pull
Hammer curl
Tricep push down
Lateral raise
Leg lunges
Crunch
我玩咗2-3個月咋 我早兩日做clean and jerk個陣唔知點解隻左手手腕痛
第一張似係擺 pose 影相 , 真正 row 個手握唔會拉到上去胸
師兄你d leg volume會唔會低左少少
Your glute is crying
我會加返rdl同hip thrust
得兩日
不如一日練哂腳
另一日做上身大複合算
Bp ohp bbrow pull-ups/lat pull down再補下啲二三頭
唔該曬
但係咁樣上身會唔會練唔夠,上身每個位得3組動作
我諗辦法換多d下半身動作入去先
Strong lift 5x5 算啦
初頭練form,練mind connection,之後先追volume
最多加啲accessories movement

Facepull, dip, etc.
上面講果4個已經夠練哂成個上身咁濟
想練多啲細節當然可以補輔助動作
但你無咁多時間嘛
下身一定唔可以少 唔可以為左補上身練少啲下身
但你可以練下身果日補少少上身 eg做下飛膊 face pull果啲
好,唔該曬咁多位
好平常, front rack mobility唔夠手腕就會代償
拉多啲lats
好啊一齊加油
好sad 有做重訓 每次都乖乖地做足20分鐘帶氧 肌肉有增加 但點解體脂仲成33%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞