(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區93 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想問下大家做bench press會唔會叫其他師兄幫手unrack
而家開始食多左野,太飽個人好辛苦,點先解決到
因為我通常做5組
之前連續叫同一個師兄幫手unrack 4次
但係個師兄係做緊其他野(當然係抖緊)
有d唔好意思
但係有人幫手unrack真係慳好多力
唔好喔都未上返上次封前嘅程度就再黎?其實到而家有case係gym傳過咩?啲機/free weight 其實自然已經好夠距離,又全程戴口罩,又用前用後都用消毒藥水抹過掂到啲位,老老實實乾淨安全過食嘢啲地方
Bulk係要飽都要繼續食 有反胃感覺都要質埋佢
屌,我已經怕左唔敢去打拳、Bjj,再封人生冇意義啦
大家dl係用conventional定sumo?
我之前100kg用conventional淨係拉到8下,下背仲要痠到死(想問下dl係練背定臀腿?),估計1rm大概124kg到
但我今日用sumo冇裝拉到140kg,而且下背仲冇特別痠
咁係咪表示我比較適合sumo?
只係代表你矮
連登仔全部190cm 拉conv重過sumo
屌,好撚憎啲人問都唔問講都唔講就攞走人哋用緊既扣好彩我做之前check下姐,如果唔係成塊餅飛撚咗岀黎.係咪弱撚智㗎?仲要唔係一個人咁做當場屌到佢飛天,成個場又唔係冇曬扣,行多兩步就有啦屌
矮比較適合sumo?但我178
咁係咪揀拉得比較重嗰種就啱?
兩種都練
腳短唔係conventional著數咩
Jeff Nippard aka矮撚 話腳短做sumo著數
DL係複合動作,傳統同相撲都係練背穩定+臀腿力量。

Sumo bar path一定會短左,理論上易左,會用多左四頭,glute hamstring會用少左,臀部個開始角度大左,本身四頭勁再加臀部比較緊多數係會拉得重啲

冇特別目標嘅話交差練下都好,有新刺激冇咁單調。
sumo is cheating
其實腳短同手長是咪做咩dl都著數
其實我估係 因為ROM短啲?
我自己都會覺得係,但人地sumo唔關我事,唔洗跟我嘅價值觀
見到人拉sumo直頭想報警
有睇過啲理論話大腿骨連盤骨個結構關係比較重要

個球關節連住大腿骨果度越接90度越啱傳統,果度個角度越大越啱相撲,不過要諗要照x光先睇到,唔識點就咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞