邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
啱啱上bowtie禁多次30歲非吸煙危疾 100萬
91蚊1個月
有無D免找數top up 介紹
信諾要自己比$先再claim
AXA個愛護同行危疾保障 點睇
難claim?
唔覺wor
40萬claim都自己搞掂

保險公司每日都咁多claim, 唔好比新聞/forum 講一單難claim 就影響到你
通常頭兩三年嘅claim ,保險公司一定chk得緊
另外,唔少人買份醫保就夾個醫生寫紙,做下body chk 腸鏡胃鏡,“扮”入一日院又走去claim
根本有違保險原意,claim 得到都係整臭晒成個pool
往後一定成個pool加保費,惡性循環
保額低過人 保費貴過人

boc
屋企人喺我細過買過唔少單 康聯/鷹星/國衛/....
到我大左就自己跟返晒,每份單打去chk下咩status
再chk chk下自己都要買,所以先會自己做research

樓上有人話一個agent好緊要,我唔否認
但agent唔會跟你一世,轉職/移民/甚至早過你死

點都係揀啱“保險”先
到今時今日仲大把人撈亂 人壽/危疾 & 危疾/醫療
想問大家
買保險 你地睇公司 定睇 agent 行先
假如你aia / 保誠 / 宏利 都識人
我有超過8個fd做依3間 所以完全唔會搵陌生人買
旅遊保 各自跟3個買過 因為無claim 過 分別唔出邊個好
其實 claim到錢 同 agent有咩關係?

agent 只係 客同公司客服 之間條橋
我都有望過,性價比係幾高
但因為我同屋企 都prefer住私家房 & 交稅問題對我嚟講唔係太重點
點睇信諾果d
[bupa] 高端醫保黎講 hero定together 抵屌?
https://lih.kg/2238383
Agent 跟得好唔好好重要
依啲plan 買一世

一陣過幾年 你個fd 轉行 就變孤兒單
已經聽過好多人變孤兒仔的慘況
你自己都講左 agent係會移動
幾好 都只係跟你5年10年

孤兒單係必然發生嘅事,只係時間問題

再講
好多野都可以自己跟/遲早都要自己跟
唔覺
因爲我會自己跟 自己搞claim

其實都唔係難嘅事
ching 永明危疾全護保25點睇
之前老母叫個親戚嚟比份保險我
個時諗住親戚應該唔會比啲太伏嘅
而家睇返份野又有d伏咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞